Putyin Moszkvába hívta a kínai elnököt

2022. december 30. 15:17

A két vezető csütörtökön videókapcsolaton keresztül folytatott megbeszélést.

2022. december 30. 15:17
null

„Az orosz-kínai együttműködés egész komplexumában, kapcsolatainkban különleges helyet foglal el a katonai és haditechnikai együttműködés, amely hozzájárul országaink biztonságához és a stabilitás fenntartásához a kulcsfontosságú régiókban. Célunk, hogy erősítsük az orosz és a kínai fegyveres erők közötti együttműködést” – hangoztatta az orosz vezető az eszmecsere nyilvánossággal megosztott megnyitóján. Putyin jövő tavaszra állami látogatásra hívta meg Hszit Moszkvába. Mint mondta, a hivatalos vizit

az orosz-kínai kapcsolatok maradandóságát fogja demonstrálni a világnak”

és „az év legfontosabb politikai eseménye lesz a kétoldalú kapcsolatokban”.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy a két ország együttműködése a nemzetközi színtéren hozzájárul az igazságos világrend kialakításához. 

Ön és én ugyanúgy tekintünk a globális geopolitikai tájkép folyamatban lévő átalakulásának okaira, irányára és logikájára”

– mondta. 

Azt hangoztatta, hogy Moszkva és Peking „a Nyugat példátlan nyomása és provokációi közepette” nemcsak saját érdekeit védelmezi, hanem „mindazokét is, akik a valóban demokratikus világrend és az országok azon joga mellett állnak ki, hogy szabadon dönthessenek sorsukról” – tette hozzá. 

A nehéz, távolról sem egyértelmű nemzetközi környezetben készek vagyunk fokozni a stratégiai együttműködést, fejlődési lehetőségeket biztosítani egymásnak és globális partnerek lenni országaink népeinek javára és a globális stabilitás érdekében”

– hangoztatta Hszi.

Putyin a csütörtöki megbeszélésen egyebek között azt is elmondta, hogy a kétoldalú kereskedelem idén a nemzetközi nyomás ellenére is 25 százalékkal növekedett, és valószínűleg a vártnál előbb fogja elérni a 2024-re tervezett 200 milliárd dolláros szintet.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Ramil Szitdikov

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hegyivadász
2022. december 30. 23:20
A Nyugat legnagyobb ostobasága, hogy a kínaiakra tolja az oroszokat, ahelyett, hogy az oroszokkal inkább stratégiai partnerséget kötött volna.
dglaj
2022. december 30. 18:37
Bidé jól összehozta a kínaiakat meg az oroszokat. Most volt közös (orosz-kínai) tengeri hadgyakorlat...
Benedek Zsolt
2022. december 30. 17:46
Kedves Elnök Urak! Síta - Szunita háború nem törhet ki !!! India, Kína, Pakisztán, Irán, Szaudi, Török, Orosz, Indonéz, stb vezetések között, konfliktus-maximumot bevezetni. (LÖVÖLDÖZÜNK A HATÁRON? EZ VICC???) Legyen önök között egy állandó kollektív békítési testület. Egyetemeik együttműködése és állandó-együttműködési-kreatív-fóruma. EU intézmények tanulmányozása. + Erről is érdemes szót váltani: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81zsia_vas%C3%BAti_k%C3%B6zleked%C3%A9se https://www.researchgate.net/figure/Trans-Asian-Railway-Network_fig2_228285292 Nyersanyag, energia, technológia van: Az ázsiai kontinentális-közlekedési hálózat kiépítése, rengeteg munkahelyet fog adni a nagyon szegényeknek, és ha ez kialakul, akkor mindenkinek meglesz az üzlete, és akkor kívülről nem lehet akadályozni a fejlődést. A JÓLÉT ÖSSZE FOGJA HOZNI A NAGY KÚLTÚRÁKAT. TUDOM, HOGY ÖNÖK MINDKETTEN ÉLETMŰVET ÉPÍTENEK ÉS GLOBÁLISAN GONDOLKOZNAK. HAJRÁ EURÁZSIA! https://richardarunachala.files.wordpress.com/2017/11/40-verses-or-reality-with-comments.pdf
Aegopolis.
2022. december 30. 16:12
Vicces ez a látványos seggnyalás, de az tuti, hogy Hszinek tavaszig kisebb gondja is nagyobb lesz annál, mint hogy Moszkvába menjen (hogy ők ketten őrizzék a demokratikus világrendet bazmeg, és nem szakadt le a monitor). A kereskedelmi forgalmuk meg nem a szankciók ELLENÉRE, hanem épp azok MIATT emelkedett. De ettől még egy qrvanagy hiú orosz ábránd, hogy Kína ugyanúgy tekint a globális geopolitikai tájkép folyamatban lévő átalakulásának okaira, irányára és logikájára, mint ők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!