Meglepetést okozott Putyin bejelentése Oroszország gazdasági helyzetéről

2022. december 15. 19:44

Az elemzői várakozásoktól jelentősen eltér az orosz gazdaság idei eredménye.

2022. december 15. 19:44
null

A várakozásokkal ellentétben nagyjából 2,5 százalékkal csökken 2022 végére az orosz bruttó hazai termék (GDP). Mindezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be a Stratégiai Fejlesztések és Nemzeti Projektek Tanácsának csütörtöki telekonferenciáján. Az elemzői várkozások korábban 20 százalékos csökkenést jeleztek.

Megerősödött az orosz rubel

Idén január-novemberben a szövetségi költségvetés 560 milliárd rubel (csaknem 3360 milliárd forint) többlettel teljesült, jövőre pedig mérsékelt, a GDP 2 százaléka körüli hiányt jósolt az orosz büdzsének – mondta el Putyin. Az orosz elnök beszélt arról is, hogy a szegénységi ráta 10,5 százalékra csökkent a harmadik negyedévben, és szükségesnek nevezte ennek a csökkenő dinamikának a fenntartását.

Putyin beszédében arra is kitért, hogy az orosz külkereskedelemben a rubelben történő kölcsönös elszámolások aránya 2021 decemberéhez képest megduplázódott, és a teljes összeg mintegy harmadát teszi ki. Méltatta, hogy

az orosz rubel az év eleje óta a világ egyik legerősebb valutája lett.

Az orosz elnök tovább közölte, hogy Oroszország növelni fogja a keletre irányuló gázszállításokat, valamint hogy felülvizsgálják a tervezett katonai-ipari komplexum és az állami védelmi megrendelések paramétereit.

Putyin bejelentéséből kiderült: a kedvezményes jelzáloghitelezést 2024. július 1-jéig meghosszabbítják, a kamatlábnak a jelenlegi 7-ről 8 százalékra emelése mellett. Oroszország új – Ukrajnától elcsatolt régióinak lakói számára az új építkezésekhez 2 százalékos kedvezményes jelzáloghitelt fognak nyújtani.

A 6 százalékos családi jelzáloghitelt jövőre kiterjesztik a két 18 év alatti gyermeket nevelő családokra is.

Az infrastruktúra-fejlesztésről szólva az elnök azt mondta: Oroszország erőfeszítéseit az azovi-fekete-tengeri medence kikötőinek vasúti megközelítésére fogja összpontosítani. Pótlólagosan 250 milliárd rubelt (csaknem 1500 milliárd forintot) különítenek el a közlekedési, kommunális és szociális infrastruktúra fejlesztésére, további 100 milliárd rubelnyi (mintegy 600 milliárd forintnyi) infrastrukturális hitelt pedig az orosz Távol-Kelet számára. 

Drónprogramot is indít Oroszország

Az orosz elnök hangsúlyozta az új robotikai és légi drónprogramok beindítását is.

Az anyák és gyermekek támogatásáról szólva elrendelte, hogy 18-ról 19 évre emeljék a súlyos, életveszélyes és krónikus, illetve ritka betegségben szenvedő gyermekek támogatására létrehozott Krug Dobra (Jóság Köre) alapítvány kedvezményezettjeinek körét. Elrendelte, hogy 2023 végére minden 3 év alatti gyermek számára biztosítsanak bölcsődei férőhelyet.

Putyin azt hangoztatta, hogy az orosz családok anyagi jólétének növeléséhez a kulcs az új munkahelyek teremtése és a gazdasági növekedés.

(MTI)

 

Nyitókép: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik