Ukrán politikai elemző: Magyarországnak nem Ukrajnával van problémája

2022. december 16. 10:50

Valerij Dymov szerint hazánknak „azokkal a normákkal és szabályokkal” van fenntartása, „amelyek szerint Európának és az európaiaknak élniük kell.”

2022. december 16. 10:50
null

Az EU megbeszélést folytatott az Ukrajnának nyújtandó támogatásról, és 18 milliárd eurót szándékozik elkülöníteni a 2023. évi költségvetési hiány fedezésére. Magyarország december elején Brüsszelben az uniós pénzügyminiszterek találkozóján megvétózta az Európai Uniótól Ukrajnának nyújtott 18 milliárdos összeget – írja a Korrespondent.

A lap véleménye szerint egy másik barátságtalan lépés Magyarország részéről Ukrajna felé az ukrán hadsereg kiképzésének megtagadása volt, miközben az EU 106 millió eurót különített el egy kétéves kiképzési misszióra. Menczer Tamás azt mondta, hogy hazája állítólag nem akarja támogatni a háborút.

„Ha Magyarországon a béke felé akarnak elmozdulni, akkor kezdhetik azzal, hogy felszólítják Oroszországot, hogy állítsa le a háborút” – válaszolta Oleg Nikolenko ukrán külügyminisztériumi szóvivő.

A legnagyobb ukrán sérelmek a lap szerint

Magyarország „oroszbarát álláspontja” szabad szemmel is látható a lap szerint, példaként említve, hogy az ország azzal „fenyegetőzött”, hogy megakadályozza az Oroszországgal szembeni egyes uniós szankciók meghosszabbítását. Orbán Viktor magyar miniszterelnök pedig a parlamenti választásokon Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt nevezte ellenfelének.

Magyarország folyamatosan azzal vádolja Ukrajnát, hogy elnyomja a magyar nemzeti kisebbség jogait 

– folytatta tájékoztatását a lap. Magyarországról a háború kezdete óta hallatszik az ukránellenes retorika. Emellett Budapest ellenezte a repüléstilalmi övezet létrehozását Ukrajna felett, valamint egy NATO békefenntartó misszió bevezetését. Magyarország szisztematikusan aláásta az EU azon kísérleteit, hogy szankciókat vezessen be az orosz olajjal és gázzal szemben: most Budapest más országokkal ellentétben növeli az „olcsó” orosz gáz importját, és mentesül az olajembargó alól.

***

A magyar állam hozzáállásának okairól

Valerij Dymov politikai elemző meg van győződve arról, hogy Magyarország ilyen döntéseit nem közvetlenül az Ukrajnához való hozzáállása okozza, hanem csak az európai értékek figyelmen kívül hagyása. „Magyarországnak nem Ukrajnával van problémája, hanem

A jogállamiságról beszélünk, azoknak az országoknak a szuverenitásáról, ahol a polgárok külső beavatkozás nélkül választják meg a hatalmat” – nyilatkozta Dymov.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. december 17. 14:33
Hát, nekem Ukrajnával is (!!!) problémám van!
Mandolini
2022. december 17. 09:56
Ukrajnának soha, de soha!!! nem volt ukránbarát kormánya. Ez a legnagyobb különbség közöttünk. Magyarországnak 12 éve magyarbarát kormánya van. Sajnálom az ukrán népet, mert jobbat érdemelne. A néppel viszont senki sem törődik, majd ellesznek valahogy, már aki egyáltalán megmarad.
tetx
2022. december 17. 01:38
Ezt a félkegyelműt nevezik szakértőnek? Teljesen fogalmatlan, egy állítólagos szakértőtől azért legalább egy-két értelmes mondat elvárható.
Egyelőre
2022. december 16. 21:01
Magyarországnak a náci Ukrajnával sok baja van. Egyébként pedig a náci Ukrajnát el kell söpörni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!