A pénz beszél: Németország óriási gázmegállapodást kötött Katarral

2022. november 29. 20:02

Németországban a közvélemény jelentős része a világbajnokság bojkottját követeli a Katarban uralkodó emberi jogi helyzet miatt. Berlin ennek ellenére hosszú távú gázmegállapodást kötött Dohával.

2022. november 29. 20:02
null
Dobozi Gergely

Hosszú távú gázmegállapodást kötött Németország Katarral – derült ki kedden. A QatarEnergy legalább 15 évre szóló folyékony földgáz (LNG) exportjáról állapodott meg a német féllel. Ennek értelmében

akár 2 millió tonnányi cseppfolyósított földgázt szállíthatnak Németországba 2026-tól kezdve

– jelentette be Saad Sherida al-Kaabi, Katar energiaügyi minisztere, a QatarEnergy vezérigazgatója.

A német fél a ConocoPhilips, az LNG-t pedig a katari Ras Laffanból Németország északi LNG-termináljába, Brunsbüttelbe szállítják majd.

Németország Európa legnagyobb gázpiaca (…), mi pedig elkötelezettek vagyunk amellett, hogy biztosítsuk az ország energiabiztonságát” – szögezte le al-Kaabi az esemény kapcsán tartott sajtókonferencián. Emellett, a politikus bejelentései további tárgyalásokról szólnak a német féllel, a gázszállítás volumenének növeléséről.

Megjegyzendő, hogy Katar Kínával is hosszútávú megállapodást írt alá. A 27 évre szóló paktum alapján 4 millió tonna LNG érkezhet Pekingbe.

A gázmegállapodás Németországnak szorult helyzetéből adódóan fontos,

amely annak következtében állt elő, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát idén februárban. A nyugati szankciók következtében egyre kevesebb gáz érkezik az orosz gáztól jelentős mértékben függő Németországba.

A Doha és Berlin között megköttetett megállapodás, amellett, hogy valós garanciákat jelenthet Németország számára az energiabiztonság területén, a kultúrharc visszásságaira is rámutat.

Bojkottálni Katart!

#BOYCOTT QATAR 2022 – ilyen, és ehhez hasonló molinók jelentek meg Németország-szerte a stadionokban a 2022-es futball-világbajnokságra készülve. A transzparensek és a jelmondatok hátterében az a politikai törekvés áll, hogy bojkottálni kell a katari világbajnokságot, mivel a katari társadalom súlyos emberi jogi problémákkal küszködik.

Ahogy azt a német válogatott középpályása, Joshua Kimmich hangoztatni igyekezett a médiában, hogy

abban, hogy nemzetük válogatottja Katarban is megmérkőzik. A sportoló szavait a FOCUS magazin és a Civey Opinion Research Institute kutatóintézet által végzett közvélemény-kutatás eredményei is alátámasztják, melyek szerint a németek 65 százaléka támogatja, hogy a világbajnokság mérkőzéseit egyáltalán ne közvetítsék nyilvánosan.

Kép: Elmar Kremser / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

 

A törekvés mögé több vendéglátóhely is besorolt. A kocsmákban a meccsek helyett filmeket vetítenek, kvízjátékokat játszanak, s van olyan hely is, ahol a vendégek játékkonzolokon játszhatnak a FIFA játékaival.

Ugyan találni olyan vállalatot, amely szintén bojkottálja a világbajnokságot (ilyen a válogatottal szponzori szerződését felmondó REWE), az olyan nagyobb szponzorok, mint

az Adidas, a Volkswagen és a Lufthansa továbbra is támogatják a csapatot,

miközben igyekeznek hangsúlyozni: támogatják a sokszínűséget.

A kisebbségek és a munkavállalók elnyomása miatt éri a legtöbb kritika Katart

Katarban az iszlám jog a kiindulópont, ami sok szempontból összeegyeztethetetlen a nyugati típusú jogrendszerekkel. Például, Katarban a homoszexualitás és minden ahhoz kapcsolódó tevékenység jogellenes.

A nem muszlimok hét év börtönre, a muszlimok pedig akár kövezés általi halálra is számíthatnak

a jogszabályok megsértése esetén.

Az Equaldex nevű szervezet nyilvántartást vezet arról, hogy az lmbtq-jogok milyen formában érvényesülnek a világ országaiban, Katar esetében a helyzet úgy áll, hogy a szexuális kisebbségek legfeljebb vért adhatnak, de azt is csak akkor, ha nem fedik fel preferenciáikat vagy identitásukat.

Az LMBTQ-személyek jogfosztottsága mellett a munkajogi természetű aggályok is felmerülnek.

Katar területe valamivel több mint 11 ezer négyzetkilométer, amelyen nagyjából 2,5 millió ember él. A lakosság közel 90 százaléka vendégmunkás, akit a kafálarendszerben foglalkoztatnak. E rendszer nem kizárólag Katarra, hanem a többi öböl menti ország humánerőforrás-politikájára is jellemző.

A kifejezés – némi szépítő fordulattal élve – egyfajta szponzorációs rendszert jelöl, amelynek fókuszában a migráns munkavállalók állnak. Minden ilyen dolgozó mögött egy szponzor áll, amely teljes jogi és gazdasági felelősséget visel a munkavállalóért. 

Kép: Katari dolgozó 2022. november 16-án. David GANNON / AFP

 

A rendszer kritikusai szerint a kafála a modern rabszolgaság egyik formája, mert a dolgozók igen kevés eséllyel tudnak érvényesülni a társadalomban. A gyakorlatban ugyanis – a munkáltatói felelősségvállalás árnyoldalaként – a foglalkoztató a szerződés idejére akár el is veheti a munkavállaló iratait, és a jogorvoslatot is ellehetetleníti.

A kafálarendszerben egész városrészeket húztak fel a vébére az elmúlt tizenkét évben. A szervezőbizottság nyilvántartásai szerint 2014 és 2020 között 37 ember vesztette életét az építkezéseken, a The Guardian ezzel szemben 6750 halálesetről tudósított.

Katar széttárja a kezét

Idegesít bennünket a kettős mérce. Miközben a a német társadalmat a kormány politikusai félrevezetik, addig a kormányzatnak semmi problémája nincs velünk akkor, amikor energetikai partnerségi, vagy beruházási megállapodást kell aláírni” – ezt már Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejk nyilatkozta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak november elején.

Katar külügyminisztere rámutatott arra is, hogy a német kormánynak rendben volt az is, amikor Katar a német állampolgárok kimenekítésében nyújtott segítséget az afganisztáni kivonulás alkalmával.

Az Öböl menti állam legalább 70 ezer afgánt és külföldit menekített ki Afganisztánból,

amelyet a katari média „a történelem legnagyobb légihídjának” tekint.

A sejk szerint más mércével méri Katart Németország akkor, amikor Doha Berlinnel együtt akar részt venni a futballünnepen, a kettős mércét pedig – úgy tűnik –, a katariak sem szeretik.

 

Nyitókép: Olaf Scholz német kancellár megérkezik Katarba December 25-én. Qatar News Agency / AFP

Összesen 202 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. december 02. 08:11
Lássuk csak: - a kínai gáz az orosz gáz csak drágábban és előtte megkerüli a földet. Kínában a szuperhűtés nevű eljárásnak köszönhetően kicsapódik belőle a vér, így az anyag megtisztul és bár nem teljesen demokratikus, de még éppen használható - a ConocoPhilips egy amerikai cég. Vagyis a jattot megkapják ők is. Ez a lényege a folyamatnak: ha az amerikai tartótisztek ki vannak fizetve rendesen, akkor mindenki onnan vesz olajat/gázt, ahonnan akar.
Vesalius
2022. december 01. 19:47
Oroszország antidemokratikus, homofób, autoriter, stb. Az orosz gáz tehát az olajjal együtt rossz. A katari viszont jó, hisz Katar demokratikus jogállam, stb.
Búvár Kund
2022. november 30. 09:16
Két kérdésem volna ill két megállapításom. Első kérdés: Leragasztott szájjal tárgyalt vajon a kancellár? Megállapítás: Ez a gázmennyiség az oroszoktól importáltnak csupán az 5%-a.... Az ár vajon publikus? Ja nem, mert azt nem szokták nyilvánosságra hozni. Azt hittem ez csak Magyarországon szokás .. :-)))
Sany Xepi
2022. november 30. 05:38
Ez a cseppfolyós beetetés akkora humbug... A szállítási infrastruktúra még a mai napig kétséges... Egy acélgyárat nem lehet palackról üzemeltetni....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!