Elkaszálták a választók a marihuána legalizálását Amerika több államában

2022. november 09. 14:24

Öt államban is népszavazás tartottak kedden az Egyesült Államokban a félidős törvényhozási választásokkal egy időben a marihuána rekreációs célú felhasználásáról.

2022. november 09. 14:24
null

Öt államban is népszavazás tartottak kedden az Egyesült Államokban a félidős törvényhozási választásokkal egy időben a marihuána rekreációs célú felhasználásáról; a szerda eredmények szerint egy helyen jóváhagyták, két államban pedig elutasították a legalizációt. Arkansas-ban a ott élők többsége a referendumon a legalizáció ellen szavazott.

Hat évvel ezelőtt Arkansas lett az első állam az ország vallásosabb és konzervatívabb délkeleti részén, ahol az orvosi célú marihuánahasználatot engedélyezték. A most javasolt alkotmánymódosítás értelmében rekreációs célra egy uncia marihuána birtoklása lett volna megengedett, és a kábítószer állami engedéllyel rendelkező helyeken lett volna beszerezhető. Ugyanebben a kérdésben szintén elutasító választ adtak a választók Észak-Dakotában.

Ott otthon lehetett volna használni és birtokolni korlátozott mennyiségű marihuánát, és bizonyos számú vadkendertő házi termesztése is megengedett lett volna. Ebben az államban 2016 óta törvényes a marihuána orvosi célú alkalmazása. 2018-ban már tartottak népszavazást a rekreációs célú felhasználásról is, de a kezdeményezés akkor is elbukott. További 3 tagállamban is szavaztak a marihuána legalizálásáról, amelyek közül elsőként Marylandből érkeztek eredmények. A többség a kábítószer rekreációs célú használatának jóváhagyására voksolt, s így ez az állam lesz a huszadik az Egyesült Államokban, ahol megengedett a marihuána fogyasztása. Szavaztak még a kérdésről Dél-Dakotában és Missouriban is.

(MTI)

Nyitókép: BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tallium
2022. december 31. 13:32
Csak épp az alkoholt lehet mértékletesen fogyasztani függőség nélkül. Anélkül, hogy egyre többre lenne szükséged és rabolj, gyilkolj, majd beledögöljél érte.
Krupp Skya
2022. november 10. 09:18
Amit a dobozba tesznek az inkább Vásárhelyi Mari guanónak néz ki.
Szilágyi Miklós
2022. november 09. 21:16
Ez egy cinikus libsi-dekonstruktivista szöveg: "a marihuána rekreációs célú felhasználása". Nincs ilyen! Mert a rekreáció egy olyan pihenés, amivel a szervezetem felfrissül, egyben regenerálódik. Ehhez képest a kábítószerezés minden formája egészségkárosító! (Max. a károkozás mértéke lehet különböző: heroinnál nagyobb, fűnél kisebb.) De akkor is károkozás! Rákklető füst kerül a tüdőbe, károsodik a rövid távú memória (hogy fog az a személy szellemi munkát végezni???), az ilyen olyan pszichés problémákat idegrendszert stimulálóként fokozza... Ez lenne a rekreáció???
gacsat
2022. november 09. 20:30
A szesz és a nikotin a két legkomolyabb drog. Kérdezzünk meg egy igazi szakértőt: Keith Ricshards azt mondta, a cigiről nehezebb volt leszokni, mint a heroinról. Mellesleg száz éves, és egész életében dolgozott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!