VB-győztes francia labdarúgó: Túl kevés a fekete edző a Premier League-ben!

2022. október 26. 16:40

A Crystal Palace edzője több lehetőséget biztosítana a színes bőrű edzőknek, akikből szerinte túl kevés van az angol első osztályban.

2022. október 26. 16:40
null

Patrick Vieira, a Crystal Palace vezetőedzője interjút adott a brit közmédia sportműsorának, ahol arról beszélt, hogy szerinte az angol élvonalbeli labdarúgócsapatok nem mindegyike alkalmazna színes bőrű edzőt. Jelenleg a szenegáli születésű francia szakember az egyetlen fekete edző a húsz csapatból álló ligában. 

A statisztikák szerint a Premier League-ben szereplő profi angol kluboknál a játékosok 43 százaléka színes bőrű, ám ez a szám az edzőknél mindössze 34 százalék. 

– mondta Vieira a BBC-n futó Football News Show-nak. 

Az Arsenal, az Inter és a Manchester City korábbi középpályása szerint a színes bőrűek vannak olyan jó képességűek, mint bárki más. 

– jelentette ki és azzal folytatta, hogy nem minden színes bőrűnek adatik meg az esély, hogy azt csinálja, amit szeretne és szerinte több lehetőséget kéne kapnia társainak, hogy megmutassák, legalább olyan jók, mint bárki más. 

A középpályás az egyik legsikeresebb focista a Premier League történetében, a franciák színeiben pedig 1998-ban világbajnokságot, 2000-ben pedig EB-t nyert. Patrick Vieira tavaly június óta ül a londoni csapat kispadján, jelenleg a 13. helyen állnak a Premier League-ben.

Nyitókép: Paul Ellis/AFP

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. október 27. 11:07
Nagy-Britanniában a 2020-as népszámlálás alapján 67 millió ember 3%-a azaz 2 millió ember fekete. Ha ezt visszük végig, akkor a PL-ben a játékosok között a feketéknek 16-szoros a túlreprezentáltságuk, míg 20-ból 1 edző is 5%. De persze tudjuk, hogy mi történik akkor, ha valakiről mint matematikai kitételt megállapítjuk, hogy túlreprezentált az alapsokaságban. Persze ha majd mégtöbb fekete focista lesz, akkor egyszercsak az lesz a baj, hogy 11 fekete ugrál a fehér edző kénye-kedve szerint. Ha már edzők java is fekete, akkor jönnek majd a tulajdonosok. Végül pedig a már ismert, egyszerűen túl sok a fehér. Persze a fehér szurkolók pénzére sosem fognak nemet mondani. Sőt az a minimum, hogy nekik adjuk. De végre megjelent a rasszizmus a PL-ben is, nem csak az NFL-ben.
Ohel
2022. október 27. 09:06
Igen és kínai és eszkimó edzőből is kevés van. Női edző meg talán egyetlen egy sincs. Ez tarthatatlan. :D
buvu
2022. október 27. 07:49
Ha én mondanám, hogy túl sok a fekete bőrű edző, rasszista lennék. Ha Patrice mondja, hogy túl sok a fehér edző, akkor szabadságharcos vagy ő is csak rasszista?
kaltran
2022. október 26. 23:30
Szerintem meg túl kevés a fehér Afrikában
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!