Meloni EP-képviselője: A szankciók csúnyák, gyűlöletesek és mindenkinek ártanak

2022. október 04. 12:01

Mégis szükségesnek látja őket.

2022. október 04. 12:01
null

Interjút adott az Euractiv olasz kiadásának Nicola Procaccini, Giorgia Meloni leendő olasz miniszterelnök Olaszország Testvérei (FdI) pártjának EP-képviselője.

Az EP Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójának tagja pesszimista, ami az európai jobboldal egyesülését illeti: szerinte „jelen pillanatban nincs meg a lehetőség” arra, hogy a lengyel és a cseh kormánypárt, valamint Meloniék fémjelezte ECR összeolvadjon az Identitás és Demokrácia (ID) frakcióval, melybe többek között a német Alternatíva Németországnak (AfD), a francia Nemzeti Tömörülés (RN) és Matteo Salviniék Északi Ligája tartozik. A problémát a szankciók jelentik, hiszen az ECR lengyel nyomásra erősen szankciópárti, az ID pedig jellemzően ellenzi őket. „Mi elkötelezetten hisszük, hogy

Procaccinit a magyar miniszterelnökről is kérdezték. A képviselő nem jelezte, hogy az ECR kapui zárva lennének a Fidesz előtt, ugyanakkor világossá tette, „Orbán álláspontja az orosz-ukrán konfliktus kapcsán komplikálttá teszi a Fidesz belépését az ECR-be”.

Közös pontot alkot viszont a két frakció között, hogy egyértelműen elítélik a jogállamisági köntösbe bújtatott politikai nyomásgyakorlást. „Úgy gondoljuk, hogy a jogállamiság megsértésének vádja, amelyet az Európai Parlamentben megszavazott dokumentumban meg sem alapoztak, teljes mértékben egy eszköz”,

Procaccini hangsúlyozta, ez a fellépés illegitim, hiszen a tagállami kormányokat „bizonyos politikai agendák mentén választják, melyeket szívük joga megvalósítani”. Úgy látja, „paradox módon ma mi, konzervatívok, az európai jobbközép, védjük az Európai Unió alapítási szerződéseit”.

Arra a vádra, hogy az európai jobboldal Európa-ellenes lenne, Procaccini határozott cáfolattal reagál. „Bizonyosan nem vagunk Európa-ellenesek, de az olasz baloldal azon Európa-pártiságát sem fogadjuk el, melynek értelmében a nemzeti érdeknek rendszerszerűen meg kellene hajolnia a közös európai érdek előtt”.

Végezetül Németország felé is irányít néhány keresetlen szót a képviselő; szerinte azzal, hogy a németek nem támogatják a közös európai gázársapkát, helyette pedig méregdrágán elkapkodja a gázt mindenki más elől, „Németország teljesen szuverenista cselekedetet hajt végre, és kutyába sem veszi az Európai Unió identitásának par excellence elemeit”.

Nyitókép: MTI / EPA

Kapcsolódó cikkek

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. október 04. 16:19
A két EP frakciót Dr Miniszterelnök fogja egyesíteni még a következő EP választás előtt. Amikor arról beszélt, hogy az sorsfordító lesz, akkor erre gondolt. Addig jó eséllyel a háború sem lesz egy annyira megosztó dolog, mint mostanság és Európa szerte ő lesz a húzónév a tagpártokban. Meloniék pedig az első percük óta nyomás alatt vannak, még el sem kezdték, de már látszanak a jogállamisági problémák. Nekik pedig óvatosnak kell lenni, mert szarabb állapotban vannak.
balbako_
2022. október 04. 14:18
Ursula zsarolása manifesztálódott.
tapir32
2022. október 04. 13:14
A probléma mindig az, hogy egy absztrakt elv vagy az emberek élete a fontosabb? Én mindig az életet választom. A dolgokat utólag lehet rendezni, helyrehozni, de feltámasztani nem lehet senkit sem. Fegyverszünet és béke!
kukubenko
2022. október 04. 13:11
Aki nem kíváncsi az ideküldött dékás,momentumos,jobbikos kretének okádására, az ezzel a programmal blokkolhatja. Töltsd le és takarítsuk ki a mandinert, ha már ők nem teszik. https://greasyfork.org/hu/scripts/443749-hide-mandiner-user
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik