Wall Street Journal: Korán elhozhatja a telet Európába a Gazprom

2022. szeptember 03. 15:29

A lap szerint Európa megfizeti az Oroszországtól való energiafüggőségét, de Putyin később fizethet azért, hogy ezt kihasználja.

2022. szeptember 03. 15:29
null

„Idén korán kezdődik a tél Európában, mivel az orosz Gazprom energiaipari vállalat pénteken közölte, hogy határozatlan időre leállítja egy kulcsfontosságú földgázvezetékét. Ha a „határozatlan időre” olyan hosszú idő, mint amitől sokan tartanak, akkor a lépés összezavarja Európa energetikai terveit egy olyan időszakra, amely már így is kemény hideg évszaknak ígérkezett” – írja a Wall Street Journal (WSJ). 

A Wall Street Journal szerint az Északi Áramlat-1 többi nyári leállása és kapacitáscsökkentése politikai hátterű volt. „Talán a Kreml most Németországot és a német szövetséges országokat bünteti a G-7 pénteken bejelentett terve miatt, amely szerint az az orosz olajexportért fizetett árat korlátozzák” – írja a lap.

A lap azzal az eshetőséggel is számol, hogy Vlagyimir Putyin talán el akarja riasztani Európát attól, hogy támogassa a most zajló ukrán offenzívát, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a Dél-Ukrajna egyes részeiről betörő orosz erőket. „Vagy egyszerűen csak azt reméli, hogy politikai problémákat szíthat a nyugati kormányokban, amelyek az időjárás lehűlésével inflációs és energiaválságokkal küzdenek.”

– olvasható a WSJ cikkében.

„Az Északi Áramlat 1 határozatlan idejűnek hirdetett leállása akkor is változást jelent, ha a Gazprom hamarosan újraindítja a gázszállításokat”:

A lap szerint ez Putyin számára is veszélyes játék. „Európa függősége az orosz gáztól arra a fikcióra épült, hogy a Kreml az energiát mindig kereskedelmi ügyként kezeli”

A WSJ végül hozzátette, hogy Kína is figyeli ezt az energetikai zsarolást:

Nyitókép: Nikolay DOYCHINOV / AFP 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. szeptember 03. 20:52
Miattatok, pont miattatok FED-es tetvek!
Rocktoberi
2022. szeptember 03. 19:25
Európa orosz energiafüggés helyett az amerikai energiafüggést választja. Ami sokkal többe fog kerülni. Hurrá!
hegyivadász
2022. szeptember 03. 18:12
Európa előre bejelentette, hogy nem kér az orosz gázból. Szóval Putyinnak tök mindegy mit csinál most. Ez Európa döntése volt, irreális volt elvárni, hogy az oroszok majd készségesen szolgáltatnak addig, amíg Európa fájdalommentesen le nem szakad az orosz gázról.
Búvár Kund
2022. szeptember 03. 17:49
Az amcsik azt hiszik, ha Putyin "bedől", akkor majd egy libsi vki fog odaülni a helyére. Hát nem. Imádkozni fognak akkor majd Putyinért, és nosztalgiával emlegetik majd! Putyin után sokkal rosszabb jön! Ha nem is épp Putyin "formában"... Lehet akár polgárháború, sok-sok ember kezére került atommal is pl., de ez csak egy verzió a lehetségesek közül...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!