Japán bocsánatkérést követel Oroszországtól, mivel feltehetőleg bekötött szemmel vallatták a diplomatájukat

2022. szeptember 28. 06:08

Tatsunori Motoki vlagyivosztoki japán konzult hétfőn orosz ügynökök vették őrizetbe és állítólagos kémkedés miatt hallgatták ki.

2022. szeptember 28. 06:08
null

Japán hivatalos bocsánatkérést követel Oroszországtól, miután a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei állítólag bekötött szemmel kihallgattak egy japán diplomatát, majd 48 órát adtak neki, hogy elhagyja az országot. Hajashi Josimasza külügyminiszter elmondta, hogy Tatsunori Motoki vlagyivosztoki japán konzult hétfőn orosz ügynökök őrizetbe vették és állítólagos kémkedés miatt hallgatták ki −  írja a CNN.

− mondta el a külügyminiszter egy keddi sajtótájékoztatón. 

Tatsunorit őrizetbe vették, és az orosz hírügynökségek szerint az orosz külügyminisztérium nem kívánatos személynek nyilvánította.

Hajashi elítélte Tatsunori őrizetbe vételét, szerinte ez „rendkívül sajnálatos és elfogadhatatlan”, és

Mori Takeo külügyminiszter-helyettes behívatta Mihail Galuzin orosz nagykövetet, és hivatalos tiltakozást nyújtott be, bocsánatkérést követelve.

− közölte a külügyminiszter.

A Tokió és Moszkva közötti feszültségek egyre nőnek, amit az táplál, hogy Japán támogatta Ukrajnát az orosz inváziót követően. Emellett fennáll egy területi vita Japán és Oroszország között a Japántól északra fekvő szigetek szuverenitásáról, amelyeket a szovjet erők foglaltak el, miután Japán a második világháború végén megadta magát a szövetséges erőknek.

Tatsunori a japán főkonzulátuson dolgozott az oroszországi Vlagyivosztokban, egy Kínával és Észak-Koreával határos jelentős kereskedelmi kikötőben. Oroszország azzal vádolta meg, hogy „titkos információkat kapott” munkája során.

 – áll az FSZB közleményében, amelyet az orosz hírügynökségek közvetítettek.

Nyitókép: Kazuhiro NOGI / AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekrü
2022. szeptember 28. 07:38
"Japán bocsánatkérést követel Oroszországtól, mivel feltehetőleg bekötött szemmel vallatták a diplomatájukat"- Miért, ha nem kötik be a szemét a vallatás alatt akkor jobban érezte volna magát? XDD
mexmax
2022. szeptember 28. 07:38
szerintem nem elítélendő ha a vallatók nem akarják látni a klienst és ezért bekötik a saját szemüket
Pandaka pygmaea
2022. szeptember 28. 07:16
(Micsoda cím... Kinek volt bekötve a szeme? :D )
Sany Xepi
2022. szeptember 28. 07:11
A feltehetőleg a politikában már átterjedt Japánra is. Magyarországot a feltehetőleg miatt ítélik el mindig a lipsik....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!