Itt az uniós vészhelyzeti energiaügyi csomag

2022. szeptember 14. 22:05

Az Európai Bizottság beavatkozást javasol az európai energiapiacokon a közelmúltban bekövetkezett áremelkedések kezelése érdekében.

2022. szeptember 14. 22:05
null

Az Európai Bizottság (EB) rendkívüli intézkedéseket javasol a villamosenergia-kereslet mérséklésére, melyek révén csökkenhetnek a fogyasztókra háruló energiaköltségek. Ezenfelül javaslatot tesz arra vonatkozóan is, hogy miképpen lehetne az energiaágazat többletbevételeit a végső fogyasztók javára felhasználni – olvasható az EB honlapjára szerda este felkerült sajtóközleményben.

A Bizottság beavatkozást javasol az európai energiapiacokon a közelmúltban bekövetkezett áremelkedések kezelése érdekében. Az Unióban érezteti a hatását, hogy jelentősen megbillent az energiakereslet és -kínálat közötti egyensúly, ami nagyrészt annak tudható be, hogy Oroszország továbbra is fegyverként használja az energiaforrásait – ovlasható a közleményben.

Az Európai Bizottság négy intézkedésekre tesz javaslatot:

  1. A kereslet csökkenése: a Bizottság azt javasolja, hogy azon nappali órák esetében, amikor az energiafogyasztás a legdrágább. és a gáztüzelésen alapuló villamosenergia-termelés jelentősen kihat az árra, egy legalább 5%-os kötelező csökkentés lépjen életbe bizonyos csúcsidőszakokban. A Bizottság javaslata kiterjed arra is, hogy a tagállamok 2023. március 31-ig legalább 10%-kal csökkentsék teljes villamosenergia-keresletüket.
  2. A Bizottság az „inframarginális” villamosenergia-termelők, nevezetesen az alacsonyabb költségű technológiákat alkalmazó termelők bevételének ideiglenes korlátozására is javaslatot tesz. Idetartoznak például a megújuló energiaforrásokat, a nukleáris energiát és a lignitet használó termelők, amelyek a „marginális” termelők által meghatározott drágább árszint alatti áron táplálnak villamos energiát a hálózatba.
  3. A Bizottság javastatot tesz egy ideiglenes szolidaritási hozzájárulásra is az olaj-, gáz-, szén- és finomítói ágazatokban végzett tevékenységekből származó olyan többletnyereség után, amelyre nem terjed ki az inframarginális bevételi korlát. 
  4. A villamosenergia-piaci szabályozás terén javasolt további beavatkozás keretében a Bizottság azt is javasolja, hogy a fogyasztók támogatása érdekében bővítsék a rendelkezésre álló energiaár-eszköztárat. A javaslat első alkalommal tenne lehetővé költségszint alatti, szabályozott villamosenergia-árakat, és a szabályozott árakat a kis- és középvállalkozásokra is kiterjesztené.

A közleményből az is kiderül, hogy a Bizottság más eszközökkel is törekedni fog arra, hogy csökkentse az európai fogyasztókat és az ipart terhelő árakat, és enyhítse a piacra nehezedő nyomást

Nyitókép: AFP

 

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. szeptember 17. 08:07
békét
tapir32
2022. szeptember 15. 12:44
Nemcsak az érvényben lévő szankciókkal hanem, számos más módon is bele lehetett volna rúgni a Putyin rezsimbe annak érdekében, hogy hagyja abba a háborút. Az a szánalmas Ursulában és az EP baloldalában, hogy csak egy megoldást ismernek. Elgondolkodtató, hogy nem tudnak a nyilvánvalóan rossz döntésből kihátrálni és más megoldásokat keresni. A tapadó gondolkodás, nem politikusi gondolkodás. Valamilyen nyilvánvalóan értelmetlen, rossz dolog mellett körömszakadtáig kitartani nem heroikus küzdelem hanem, tompa agyúság. A szempontváltás képességének teljes hiánya. Akik nem tudnak a környezethez illetve a környezet változásaihoz alkalmazkodni azok, az evolúció szemétdombjára kerülnek, kiszelektálódnak.
kovsa
2022. szeptember 15. 08:15
Tényleg egy érdekes időszakot él Európa. A vezetőinknek annyi „tehetségük” van, hogy ha normálisak lennénk, egy szamár vezetését sem bíznánk rájuk. És ezek akarnak most egy egész kontinenst vezetni. Szégyen. „hogy Oroszország továbbra is fegyverként használja az energiaforrásait” – Nem az EU írta a szankciókba, hogy nem akar Orosz olajat és lebegteti a gáz kitiltását is? „tagállamok 2023. március 31-ig legalább 10%-kal csökkentsék teljes villamosenergia-keresletüket.” – Jó, a lakosságnak mondhatják, hogy világítson kevesebbet. De ki mondja meg a marógépnek, esztergának vagy az ipari robotnak, hogy most érje be kevesebb árammal, mert válság van. Vagy kapcsoljuk ki ezeket? Akkor hogy lesz termelés? Esetleg nem is kell termelni, mert úgysem lesz fogyasztás? 2-es és 3-as pont. – Hogy lesz ez Magyarországon, ahol az állam már aug. 1-től ezt megvalósította. Tőlünk is elszedik, vissza ugye nem adnak, mert ez a kormány „ellopja”, mi meg fizethetjük a világpiaci árat. Ne azt már nem. Mennyenek a BP-ba. (Nem a Britis Petrol-ra gondoltam.) 4-es pont. – És mit csináljunk az import résszel? Tegyünk rá „Ár Sapkát”? Úgy el fognak hajtani, mint K-va a magzatot. (Ezt most egyébként is támogatják a libbantak.) Abba kellene már végre hagyni az „insanity”-t, és elzavarni az EP-t végleg, nincs rájuk szükség és az EB tagjait is, újakat keresni a helyükre.
Reszelő Aladár
2022. szeptember 15. 07:45
Terápián: - Sziasztok. Németország vagyok. Egy szeizmikus törésvonalra épült japán atomerőmű miatt elkezdtem rettegni a saját atomerőműveimtől. Ahelyett hogy szükség esetén biztonságosabbá tenném őket, inkább kivonom őket a használatból. Ugyan az elképzelt veszélyt ezzel nem oldottam meg teljesen, de a 5% által támogatott zöld párt ettől nyugodt. Eközben 2 európai ország közt konfliktus tört ki. Az egyik megtámadta másikat. Én a támadóval voltam szoros üzleti kapcsolatban. Tőlük vettem azt a földgázt, ami nélkülözhetetlen az iparom számára és besegít az atom utáni energiatermelésbe is. Szóval oda jutottam, hogy nincs elég áramom. Amitől annak brutálisan felment az ára és ez egyaránt súlyt mindenkit Európában. De legalább szolidáris vagyok a szegény ukránokkal, fegyvert is ígértem nekik, csak a bürokráciám lassúsága miatt ezek szállítása akadozik. - Semmi baj. Mindent jól csináltál. Csak az uniós Ursulának, hogy szólítson fel mindenkit közös cselekvésre. Ezzel a ti problémátok mindenki más problémája is lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!