Így reagált Franciaország az energiakrízisre: tizennégy atomreaktort építenek 2035-ig

2022. szeptember 22. 21:45

Elképesztő energetikai programot jelentett be Emmanuel Macron.

2022. szeptember 22. 21:45
null

Emmanuel Macron francia államfő az ország első tengeri szélerőmű-parkjának felavatásán csütörtökön bejelentette, hogy „duplájára kell felgyorsítani” a megújuló energiaforrások telepítését, miközben az új nukleáris reaktorok megnyitását is előre kell hozni.

A nyolcvan tengeri szélturbinából álló park az Atlanti-óceánban, a nyugat-franciaországi Saint Nazare kikötőjétől 12-20 kilométeres távolságban nyílt meg. Üzemeltetője az állami tulajdonú EDF (Électricité de France), és mintegy 700 ezer ember energiaigényeit tudja ellátni.

elsősorban a szél- és a napenergiát illetően” – mondta az államfő a megnyitón.

Hivatalos adatok szerint jelenleg mintegy tíz évig tart – az esetleges bírósági eljárásokkal együtt – egy tengeri szélerőmű-park üzembe helyezése Franciaországban, míg Németországban csak öt, Nagy-Britanniában pedig hat éves a folyamat. A szárazföldi szélturbinák üzembe helyezése hét éves folyamat, kétszer annyi, mint Németországban vagy Spanyolországban.

A megújuló energiák (víz, szél, nap, biomassza) tavaly Franciaország energiatermelésének 21 százalékát, a nukleáris energia 69 százalékát, a fosszilis tüzelőanyagok pedig 7 százalékát biztosították. A kormány célja az ország energetikai szuverenitásának megteremtése, és a megújuló energiaforrások telepítésének felgyorsítása.

Tizennégy atomreaktort építenének 2035-ig

Emmanuel Macron idén februárban bejelentette, hogy Franciaország 2050-ig ötven tengeri szélerőmű-parkot nyit meg. Ebből hét park tervezése kezdődött meg, de a megvalósítást számos bírósági eljárás hátráltatja. A köztársasági elnök csütörtökön a szárazföldi szélturbinák telepítésének folytatása mellett is állást foglalt, valamint jelezte: az új atomerőművek megnyitását is előrébb hozná.

Februárban jelentett be Emmanuel Macron egy széleskörű nukleáris programot, amelynek keretében

Franciaország 2035-ig hat új, második generációs európai nyomottvizes reaktort (EPR) épít, és további nyolc kisebb reaktor építését is megfontolja.

Az államfő az energetikai diverzifikáció mellett fogalt állást, amikor úgy fogalmazott: „csak a megújuló energiák nem megoldás, ahogy csak az atomenergia sem működik”.

„Amit most az ukrajnai háborúval megélünk, és amit egyes szomszédaink, mint például a németek még inkább megélnek, az pont az, hogy az energia terén a megoldás az energiamodell diverzifikációja” – mondta az elnök.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorostalanság
2022. szeptember 23. 12:29
Aztán mondd mikronka, fűtőanyag honnan lesz hozzá? Ha így folytatjátok a mostaniakhoz sem kaptok ...
gyaloggos
2022. szeptember 23. 11:31
NO, ROPPANT türelmetlenül várom az EP LIBERÁLZÖLDBALOLDALI KÉPVISELŐINEK FELHÁBORODÁSÁT, FRANCIAORSZÁG MACRON elleni kirohanásait! A DONÁTH-lány, meg CSEH KATALIN is álljon ám a sarkára, ahogyan MAGYARORSZÁG ellenében tették, nehogy csendben KUSSOLJANAK!
bf109g6
2022. szeptember 23. 10:52
Gréééétaaaa!!! Hol vagy? Atomerőművek, szénerőművek, pedig két éve még neked tapsolt állva az EP. Sic transit gloria mundi.
MyOp
2022. szeptember 23. 08:41
Tipikus francia hőzöngés. Grandiózus álmok, hiuság, békacomb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!