Együtt szólal meg Izrael és az Egyesült Arab Emírségek nagykövete a béke ügyében

2022. szeptember 15. 17:38

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek nagykövetének közös véleménycikke a Mandineren az Ábrahám-egyezmény évfordulója kapcsán.

2022. szeptember 15. 17:38
null

A nagykövetek lapunkban közlik közös cikküket, az alábbiakban:

 

Két évvel ezelőtt, az Egyesült Arab Emírségek és Izrael Állam egy bátor lépést tettek a béke és a jólét előmozdítása érdekében az egész régióban és azon is túl, amikor 2020. szeptember 15-én aláírták az Ábrahám–egyezményt.

Nem sokkal ezután, a régióból mások is követték a példát üzenve ezzel a világnak, hogy a párbeszéd, a diplomácia és az együttműködés mindenek felett áll.

Miközben a békét ünnepeljük a megosztottság felett,

élő példái vagyunk azoknak az előnyöknek, amelyeket az Ábrahám-egyezmény értékei hoztak az emberiség számára.

Az élelmiszer-ellátás bizonytalansága, valamint és a COVID-19 járványból való kilábalás sürgető kihívásai ellenére az Egyesült Arab Emírségek és Izrael Állam egy olyan partnerséget alakított ki, amely politikai, gazdasági és szociális téren is komoly előnyökkel jár.

Az Egyezmény aláírása óta, országaink évről évre jelentős fejlődést tapasztalnak az üzleti élet, a turizmus és a gazdaság területén. Ennek egyik példája, hogy naponta mintegy 20 repülőjárat közlekedik a két ország között, beleértve a Tel-Aviv és Abu Dhabi közötti járatokat, melyeket a magyar kötődésű Wizz Air légitársaság biztosít. Az elmúlt két évben több mint 450.000 izraeli látogatott el az Emírségekbe és nagyszámú emirátusi polgár utazik rendszeresen Izraelbe turisztikai és üzleti céllal.

Az Egyesült Arab Emírségek és Izrael Állam aláírt egy Átfogó Gazdasági Partnerségi Megállapodást is. A két ország közötti kereskedelmi forgalom már 2022 első felében elérte az 1,21 milliárd dollárt, és várhatóan az év végére meghaladja a 2 milliárd dollárt.Magyarország, amely mindkét állammal szoros partnerségben áll, a mai napon velünk ünnepli ezt az eredményt. Az Egyezmény aláírásának napján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt az egyetlen külügyminiszter az Európai Unióból a vendégek között.

Mi továbbra is nagyra értékeljük a magyar kormány elkötelezett támogatását a béke és a jólét előmozdítása érdekében.

Az Izrael Állam és az Egyesült Arab Emírségek együttes gazdasági erejében rejlő óriási lehetőség biztató országaink kereskedelmi partnerei számára, mi több, az Egyezmény pozitív, ösztönző hatást váltott ki az üzleti életben, amely hatással volt Magyarországra és annak gazdagsági életére is. Minden mutató az együttműködés előnyeit jelzi, és szándékunkban áll további lehetőségek feltárása és megvalósítása is.

Egy ilyen lehetőség, például – melynek részesei a nemzetközi partnereink is – az I2U2 Csoport létrejötte. 2022. júliusában India, Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok államfői és külügyminiszterei találkoztak az I2U2 Csoport első vezetői konferenciáján.

Az I2U2 gazdasági együttműködésekre fókuszál közös befektetéseken keresztül a víz, energia, közlekedés, űr, egészségügy és az élelmiszerbiztonság területén. Célja a magánszektor tőkéjének és szakértelmének mozgósítása, az infrastruktúra korszerűsítésének, az iparágak szén-dioxid mentesítésének, a közegészségügy javításának és a zöld technológiák fejlesztésének elősegítése.

Az Egyesült Arab Emírségek és Izrael Állam

elköteleződött amellett, hogy együtt dolgozzanak azon, hogy a régió népei folyamatos fejlődésben és növekedésben éljenek,

és a fiatalok lehetőségeit erősítésék egy jobb világ megteremtése érdekében.

A Közel-Kelet a modern civilizáció bölcsője. A világ ezen ősi részén az Egyezmény aláírása óta eltelt két év optimizmusra adott okot a remény és jólét jegyében. Népeink kapcsolatai révén, beleértve az olyan partnereket, mint Magyarország, országaink várakozással tekintenek a jövőbe és bizakodók azzal kapcsolatban, hogy az Ábrahám-egyezmény eszméi megvalósulhatnak.

 

Aláírók:

Őexcellenciája Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete

Őexcellenciája Saud Hamad Al-Shamsi az Egyesült Arab Emírségek magyarországi nagykövete

 

Saud Hamad Al-Shamsi

Yacov Hadas-Handelsman

 

Nyitófotó: az Ábrahám-egyezmény aláírása (fotó: Fehér Ház / Wikipedia)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2022. szeptember 15. 19:06
"A Közel-Kelet a modern civilizáció bölcsője." --- :)van bőr a képükön rendesen Izrael egyre több fegyvert ad el - nyilván a béke jegyében.
kohe
2022. szeptember 15. 18:58
Trump hozta össze. - Mégis a néger gyerek kapott béke Nobel-díjat, mert ugye néger (bár a világon semmit nem tett). Trump-ot meg halálba szekálják minden percben a fizetett, és a sima meggyőződéses kretének. Ilyen hálátlan barom világban élünk.
Sincero
2022. szeptember 15. 18:48
A végén még az arabok és zsidók összekacsintanak. Az USA és az EU háta mögött.
Péterffy
2022. szeptember 15. 18:36
Milyen érdekes, hogy szerte a világ veregeti a vállunkat és köszönetet mond Magyarországnak a partnerségért, csak a kibaszott brüsszelitáknak nem jó semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!