Nyilvánosságra került a Trump-házkutatáson lefoglalt iratok listája

2022. szeptember 02. 21:10

A bíróság pénteken tette nyilvánosság a listát, és kiderült a házkutatás hivatalos jogcíme is.

2022. szeptember 02. 21:10
null

Az ügyben eljáró floridai szövetségi bíró az igazságügyi minisztérium beadványát hozta nyilvánosságra, benne a házkutatáskor készített leltárral. Ebben az áll, hogy a floridai Trump-rezidencián a nyomozók magánjellegű iratok között tárolva találtak minősített dokumentumokat. Az összegzés alapján összesen mintegy 100 iraton szerepelt a „bizalmas”, „titkos”, vagy „szigorúan titkos” minősítés.    

Ezek mellett 11 ezer nem minősített kormányzati dokumentum is a hatóság birtokába került, valamint egyéb személyes dokumentumokat, fényképeket, magazinokat, kivágott újságcikkeket, könyveket is lefoglaltak, szerepel a leltárban ruházat/ajándék megjelöléssel is több tétel.    

–áll a minisztérium bírósági beadványában.   

Az üres dossziékkal kapcsolatban a CNN-nek név nélkül nyilatkozó szakértő azt mondta, hogy ezek kérdéseket vetnek fel, ám nem szükségszerűen jelentik azt, hogy korábban tartalmaztak is minősített iratokat, hiszen a kormányzati gyakorlat alapján az ilyen dossziékat gyakran újra felhasználják, ezért üresen állnak. 

A házkutatás oka

A minisztériumi dokumentumokból kiderült, hogy a Mar-a-Lago nevű rezidencián tartott augusztus 8-i házkutatást szövetségi törvények megsértésének gyanújával kezdeményezték. Az ügyben eljáró szövetségi bíró csütörtökön tartott meghallgatást Floridában, amelyen Donald Trump ügyvédeinek kérését mérlegelte, hogy kirendeljen-e független jogi szakértőt az iratok hatósági átvizsgálásához. A volt elnök képviselői az eset példátlanságára és az átláthatóságra hivatkozva kérték a külső szakértő kijelölését.    

A szövetségi igazságügyi minisztérium képviselői a bíró előtt azzal érveltek, hogy egy ilyen szakértő kinevezése lelassítaná az eljárást és sértené a nyomozás érdekeit. A minisztérium korábban a héten azt is bejelentette, hogy már elvégezte a lefoglalt iratok átvizsgálását, ami szintén szükségtelenné teszi a független szakértő jelenlétét. 

A Trump-stáb reakciója  

Trump egyelőre nem kommentálta a lefoglalt iratok listájának nyilvánosságra hozatalát, bár egy szóvivője szerint nyilvánvaló, hogy az FBI túllépett egy határt:

– írja a The Guardian.

(MTI)

Nyitókép: STRINGER / AFP

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anaconda
2022. szeptember 03. 12:24
Én eccer vótam Orbán Viktornál, és nála is a szanaszét vótak szórva afődön mindenféle szigorúan titkos iratok. Azokkal jáccottak az unokái. Asszem, még juniós iratok is vótak. Ez hihető, nem? Trump is hazavitte az atomrakéták indítókódjait, mert nem tudta, hogy a azonnal megváltoztatják, ahogy kilépett a fehér házból.
Pierre
2022. szeptember 03. 09:29
allamtitkok ellopasa, mennyi jár ezert? 10-20 ev?
kolozsv
2022. szeptember 03. 09:18
" A volt elnök képviselői az eset példátlanságára és az átláthatóságra hivatkozva kérték a külső szakértő kijelölését. A szövetségi igazságügyi minisztérium képviselői a bíró előtt azzal érveltek, hogy egy ilyen szakértő kinevezése lelassítaná az eljárást és sértené a nyomozás érdekeit. A minisztérium korábban a héten azt is bejelentette, hogy már elvégezte a lefoglalt iratok átvizsgálását, ami szintén szükségtelenné teszi a független szakértő jelenlétét. " Aha. Aztakurva...
NewHorizon
2022. szeptember 03. 08:23
Érdekes, a fake news média lehagyott a nukleáris kódok emlegetésével ! Arról pedig egy szót sem nyikkantak, hogy elvitték Trump útleveleit is, melyek közül egy lejárt, egy privát és egy diplomáciai volt. Ezt Trump ismertette csak a Truth Social - on. Különben is, amerikai elnököknek minden joguk megvan arra, hogy feloldják bármilyen dokumentum minősítését, amit Trump az általa tárolt papírokkal kapcsolatban meg is tett. De ez a cirkusz el fog húzódni legalább addig, amíg a mid-term (közép) választások lejátszódnak, hogy Trump feje felett csak lebegjen a gyanu terhe. (Obama évekig Chicago egy kereskedelmi tárolóhelyén tartogatta az általa elvitt papírokat, arról nem hisztizik senki.) Az FBI nagyon "tehetséges" színhelyek feltárásában, az egyszer biztos. (Például csak emlékezni kell a Las Vegasban történt koncertre lövőre és az ott készült fotókra a halott tettesről, Stephen Paddockról. Ott is több a kérdés, mint a válasz.) Ez a 'The Gateway Pundit' független portálon megjelent cikk feltár egyet és mást, hogy mi folyt Mar-a-Lagoban, a dokumentumok pakolgatása közben. (Ki kente szét ezeket a szőnyegen???) (google magyar fordítás, tehát nyelvileg nem javított) https://www-thegatewaypundit-com.translate.goog/2022/09/huge-breaking-exclusive-fbi-doctored-mar-lago-photo-added-docs-create-crime-scene-didnt-exist/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=en-US&_x_tr_pto=wapp (eredeti cikk) https://www.thegatewaypundit.com/2022/09/huge-breaking-exclusive-fbi-doctored-mar-lago-photo-added-docs-create-crime-scene-didnt-exist/ Színházi készletek rendezői elbújhatnának ezek mellett! Bezzeg a drogos Biden gyerek pucérkodása nem okoz nagy érdeklődést a fake news sajtóban (ízléstelen, talán jobb is - képek csak felnőtteknek ajánlott). https://www.thegatewaypundit.com/2022/09/naked-hunter-biden-jockstrap-pops-dallas-interstate-overpass/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!