Woke-botrány a Winnetou körül Németországban

2022. augusztus 23. 11:43

Felfüggesztették a könyvek értékesítését, betiltás határán Karl May klasszikusa?

2022. augusztus 23. 11:43
null

Az őslakos indiánok közhelyes ábrázolása miatt leállították a Kis Winnetou című filmmel együtt kiadott gyerekkönyvek értékesítését. A Ravensburger kiadó a döntést a nagy mennyiségben kapott negatív kritikával indokolta – írta meg a Spiegel.

A leállított tételek állítólag licencelt címek – egy gyermekkönyv, egy első-olvasókönyv, egy puzzle és egy matricás könyv.

A kiadó „alaposan megfontolta” és úgy döntött, hogy kiveszi a címeket a programból – magyarázta a kiadó szóvivője. Ravensburger „arra a következtetésre jutott, hogy a történelmi valóságot, az őslakosok elnyomását tekintve itt egy romantikus, sok klisét tartalmazó kép rajzolódik ki”. A Winnetou-ról szóló anyag „sok embert inspirált”, de „messze állt attól, ahogyan az őslakosok valójában éltek”. A kiadó ezért nem akarta „ismételgetni és terjeszteni a bagatellizáló kliséket”.

Nyitókép: Facebook

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sirfrancis
2022. augusztus 29. 17:47
Felkészül Robinson Crusoe.
Pitipalmo
2022. augusztus 24. 15:23
Figyelem készülni! A Bud pencer, Terenc Hill filmek jönnek, ott csak klisék vannak. A vw mit fog szólni hogy kifigurázták a valóságtól eltérően mutatták be a bogarat, buggyt a lovakat indiánokat rendőröket, bűnözőket. Hülye világ, hülyék világa
bogyo1
2022. augusztus 24. 14:02
Most aztán tényleg elég legyen! Hogy a büdös p...ba nem tűnt nekem fel, gyerekkorom kedvenc könyvében, hogy az indiánok, "bagatell klisék" lennének? Pedig kiolvastam vagy 20 szor, annyira jó volt. Minden hasonló korú gyerkőc indiánosat játszott velem eggyütt. Eszünkbe nem jutott, az indiánok lenézése, hülyének nézése, még véletlenül sem, sőt! Épp ellenkezőleg! Ki az az elmeroggyant f...sz, aki képes ezt a művet betiltani?
fogas paduc
2022. augusztus 24. 09:29
Deutschland, Deutschland, unter alles. Az biztos, hogy a németek sok mindenben jók, de leginkább a fanatizálhatóságban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!