Tömeges zavargásoktól tart Berlin

2022. augusztus 17. 21:18

A németek frusztráltak az energiaválság és az infláció miatt.

2022. augusztus 17. 21:18
null

Egyre több német politikus figyelmeztet arra: ősszel és télen jelentős méretű tiltakozásokra kerülhet sor az energiaválság miatt. Míg a kormány a szélsőjobboldalt okolja a társadalmi béke megzavarásáért, a németek nem tartják megfelelőnek a kormány intézkedéseit – írja a Magyar Nemzet.

„A németek 65 százaléka tart attól, hogy ősszel és télen tömeges tüntetések és zavargások lehetnek az orosz–ukrán háború nyomán kialakult energiaválság miatt” – az Insa közvélemény-kutató felmérése egybecseng azoknak a német politikusoknak a nyilatkozataival, akik hasonló forgatókönyvet vázoltak fel.

– közölte a napokban Herbert Reul, Észak-Rajna–Vesztfália tartomány belügyminisztere, utalva arra: ugyanazok a csoportok fogják szervezni a tüntetéseket, amelyek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen is tiltakoztak az elmúlt két évben.

A Magyar Nemzet arról is beszámolt, hogy a politikus szerint ezeket az embereket most a háború, a növekvő energia- és üzemanyagárak, illetve a hideg lakások ösztönözhetik arra, hogy erőszakos megmozdulásokat szervezzenek a télen, ezért a tartományi rendőrséget már most felszerelik a tüntetések kezelésére alkalmas eszközökkel.

Ennél keményebben fogalmazott nemrég Stephan Kramer, a türingiai alkotmányvédelmi hivatal vezetője, aki szerint a demonstrálók célul tűzhetik ki a kormány megdöntését is.

– idézte a lap Stephen Kramert.

– figyelmeztetett ugyancsak Jörg Müller, Brandenburg alkotmányvédelmi hivatalának feje.

Az orosz–ukrán háború és a Moszkvával szemben kivetett uniós szankciók hatására Németországban is az egekbe szökött az infláció, Oroszország pedig jelentősen csökkentette a Németországba irányuló gázszállítás mennyiségét az Északi Áramlat vezetéken keresztül. A gázimportőröknek ezért más forrásból és jóval drágábban kell földgázt szerezniük, hogy elláthassák ügyfeleiket. Berlin mindeközben a még működésben lévő atomerőművek végleges leállítására készül az év végén, növelve annak a kockázatát, hogy Németország energiahiánnyal, a háztartások pedig magas rezsiköltségekkel szembesülhetnek a télen – írja a Magyar Nemzet.

Nyitókép: Paul Zinken / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 253 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csillagfény
2022. augusztus 31. 12:45
Szerintem azt jelenti, hogy nem akar hírnevet, mint az alcalai Cervantes. Camaronesről álmodni gazdagságot, hírnevet jelent. Amikor visszajön onnan, akkor adják neki. Utána rögtön az elkényeztetettekről énekel.
csillagfény
2022. augusztus 31. 11:03
Régmúlt és közelmúlt: https://www.youtube.com/watch?v=--UABwqW9Sg https://www.youtube.com/watch?v=tQMRwk8WDd4
csillagfény
2022. augusztus 30. 02:38
csillagfény
2022. augusztus 30. 02:08
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!