Irán tárgyalni akar az Egyesült Államokkal

2022. augusztus 17. 14:25

Jogtalansággal, színjátékkal, törvénytelenségekkel dobálóznak a felek.

2022. augusztus 17. 14:25
null

Teherán kész fogolycseréről tárgyalni Washingtonnal, ám elvárja az Egyesült Államokban fogva tartott összes iráni állampolgár szabadon engedését – közölte az iráni külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján, amelyet a Fársz iráni félhivatalos hírügynökség idézett.

– szögezte le Nasszer Kanaáni, aki egyúttal arra intette Joe Biden amerikai elnök kormányát, hogy tegyen valódi lépéseket a „politikai színjáték” helyett.

Kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter Twitter-üzenetben hívta fel a figyelmet a teheráni Evin börtönben 2015 októbere óta fogva tartott iráni-amerikai kettős állampolgár, Siamak Namazi, valamint apja, Baquer Namazi ügyére.

A miniszter leszögezte, hogy a két férfit jogtalanul tartják őrizetben a hatóságok, valamint hangsúlyozta, hogy Washington eltökélt szándéka az ő, illetve minden, a síita államban törvénytelenül fogva tartott amerikai állampolgár kiszabadítása.

Előzmények

Teherán álláspontja szerint az Egyesült Államokban több mint egy tucat iráni, illetve iráni-amerikai kettős állampolgárt tartanak fogva, és az iráni vezetés az ő elengedésüket akarja kieszközölni Washingtonnál.

Most folynak Bécsben a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás felélesztését célzó egyeztetések.

Múlt hétfőn az Európai Unió által beterjesztett kompromisszumos szövegtervezettel zárultak a megbeszélések, mire Teherán kedden azt közölte, hogy írásban válaszolt a végleges ütemtervnek nevezett ajánlatra.

Az alku felélesztéséről tavaly áprilisban kezdődtek tárgyalások. A 2015-ös egyezmény értelmében Irán kötelezte magát nukleáris tevékenysége korlátozására, aminek fejében fokozatosan feloldották a vele szemben elrendelt büntetőintézkedések többségét. Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Irán válaszul fokozatosan felmondta kötelezettségvállalásait, és egyebek között fokozta az urándúsítást.

(MTI)

Nyitókép: MTI

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. augusztus 17. 16:35
sztem Szíriában még gyűjthetnének pár amerikait, vagy Ukrajnában, és akkor lenne jobb tárgyalási alapjuk...
nick89
2022. augusztus 17. 15:26
Miért jó a világnak, ha Irán is atombombával rendelkezik? Csak szólok.
fogas paduc
2022. augusztus 17. 14:50
Hogy adják most az iráni kőolajat?
matykox
2022. augusztus 17. 14:49
Ez egy érdekes játszma kezdete lehet. Irán azért nem lebecsülhető jó pár ok miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!