Dánia csatlakozik az EU védelmi politikájához

2022. június 02. 10:36

A tegnapi népszavazás eredményét az EU vezető politikusai is üdvözölték.

2022. június 02. 10:36
null

Tegnap népszavazáson döntött Dánia lakossága arról, hogy az ország csatlakozik az Európai Unió közös védelmi politikájához.

A résztvevők kétharmada támogatta a szorosabb katonai együttműködést. 

Mette Frederiksen miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy az eredménnyel Dánia világos üzenetet küldött a NATO-s és európai szövetségeseknek, valamint Vlagyimir Putyinnak is.

„Ha Putyin megszáll egy szabad és független országot, ha Putyin veszélyezteti a békét és a stabilitást, akkor jobban összefogunk” – tette hozzá a miniszerelnök. 

A döntéssel a dánok a skandináv állam közel 30 éve tartó különutas védelmi politikájának szabtak új irányt.

A NATO-tag Dánia – mely több más területen sem csatlakozott az uniós együttműködéshez – az egyetlen EU-tagország volt, amely nem vett részt az EU közös védelmi politikájában.

Az EU szerint történelmi döntés született Dániában

Üdvözölte, és történelmi döntésnek nevezte Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön, hogy a dánok előző nap megszavazták az ország csatlakozását az Európai Unió védelmi politikájához.

Josep Borrell szerint

a döntés, mely felszámolja az uniós védelemmel kapcsolatos, az EU-szerződésekben foglalt úgynevezett kívülmaradási záradékot,

lehetővé teszi Dánia számára, hogy teljes mértékben részt vegyen az EU biztonságát és védelmét szolgáló közös munkában.

A főképviselő végezetül közölte, amint a dán kormány hivatalosan is tájékoztatta a többi uniós tagállamot a döntés eredményéről, az EU készen áll megtenni minden szükséges lépést, hogy Dánia mihamarabb hozzájárulhasson az uniós védelmi politika minden eleméhez.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetben méltatták,

és történelmi jelentőségűnek nevezték a szavazás eredményét, és meggyőződésüket fejezték ki, hogy a döntés mind Dánia, mind az EU számára kedvező hatásokkal jár.

Borítókép: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2022. augusztus 23. 02:38
,,Mig a magyar közélet paranoid, hiszterizált,, Akkor ne hiszterizáljátok Töki. A média ballib fele abból él, hogy ti szarul érezzétek magatokat. Ez mondjuk kurva jól sikerült :)))))))))))
kizökkentidő
2022. június 15. 01:59
A dánoknál nem volt 50 évig nyomorgató vörös rezsim.
twist
2022. június 15. 01:59
A dánok is meghülyültek.
amca
2022. június 11. 11:58
Buttha Mette. Ne told a pofád a Krasznaja Plosagyra: Red Squer. Ilyen 1szerűűűű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!