Razziákat indítottak Németország-szerte neonáci csoportok ellen

2022. április 08. 09:20

Négy, gyaníthatóan nemzetbiztonsági kockázatot jelentő neonáci szervezetre csaptak le a rendőrök, kora reggeli razziájukban.

2022. április 08. 09:20
null

Tizenhatból tizenegy németországi tartományban, közel 800 rendőr részvételével tartottak razziát három, a nemzetbiztonságiak látókörében régóta jelen lévő neonáci szervezt ellen. Az akció keretében a hatóságok 50 gyanúsított lakóhelyét keresték fel, ezen felül további 11 helyszínen jelentek meg.

Az akció fókuszában az Atomwaffen Division (AWD), a Combat 18 (C18) és a Knockout 51 (K51) nevű szervezetek álltak. 
Az ügyészség szóvivője szerint négy gyanúsítottat letartóztattak, mindannyian a K51 vezetői, továbbá egy közülük az AWD-vel is kapcsolatba hozható.

A Deutsche Welle tudósítása szerint

az Atomwaffen Divisiont az Amerikai Egyesült Államokban alapították,

a szervezet keretei között pedig időközben több, vezető nélküli sejt is létrejött. A tengerentúli szervezethez legalább öt gyilkosság is köthető.
Németországban az AWD-nek 2018-ban jött létre fiókszervezete. Röplapjaikat főleg Berlin és Köln környékén lehetett megtalálni. Az AWD Németországban többek között azzal vált ismertté, hogy szimpatizánsai több német zöldpárti politikust, Cem Özdemirt és Claudia Roth-t is halálosan fenyegettek meg.  

A Der Spiegel értesülései szerint a razziában elfogott egyik AWD-s személy korábban katonaként szolgált a hadseregben. Az illetőt

a Bundeswehr köreiben jelen lévő neonáci tevékenységet aktívan figyelő német katonai elhárítás már régóta szem előtt tartotta.

A további két említett szervezet közül a C18-at az Egyesült Királyságban alapították az 1990-es években. A szervezet ekkor a szélsőjobboldali brit nemzeti párt (British National Party) utcai harcos tagozataként működött. A C18 az évtized végére került a német hatóságok fókuszába jellemzően a szélsőjobboldali nacionalizmushoz kötődő rendezvények szervezésével. 

A szervezet többek között azzal vált hírhedté, hogy egy, a C18-hoz köthető személy lelőtt egy tunéziai származású férfit egy bevásárlóközpontban még 2007-ben. Az illetőt 8 év börtönre ítélték, ahol összeismerkedett egy másik szélsőjobboldali szervezethez kötődő aktivistával, Beate Zschäpe-vel. Zschäpe a Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) nevű szervezethez kötődött. Az NSU szimpatizánsai 10 embert öltek meg 2000 és 2007 között. 

Az ARD értesülései szerint a razzia keretében ezt a személyt is elfogták. 

A C18-at 2020-ban jogellenesen működő szervezetté nyilvánították.

A másik említett szervezet, a K51 azzal szerzett kétes hírnevet, hogy a kelet-németországi Türingia tartományban található Eisenach városában egy náci városrészt alakított ki. Németország főügyésze a szervezetet bűnszervezetnek nyilvánította, és elrendelte négy tagjának a letartóztatását.

A főügyész hozzátette: az elfogott személyek részt vettek a koronavírus-világjárvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések elleni erőszakos tüntetésekben.

Kép: A kép illusztráció. Sebastian Kahnert / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alte
2022. április 15. 20:17
Egyszer valaha, megnézik majd az okokat is, hogy miért vannak ilyen csoportok?
kohe
2022. április 13. 11:36
Hát most tényleg ez a legfontosabb??? Jövő héten megfagynak, de a nácikat azért üldözik. Ja, Ukrainában meg könnyes szemmel tapsikolnak nekik! UI: Németországban szerény véleményem szerint inkább náci városrészeket alakítsanak ki a németek mint saria alapúakat az arabok.
luisbathhelena
2022. április 13. 00:13
Megnézték a bűnözési statisztikákat és..............rájöttek hogy a migriket nem lehet letartóztatni. Marad a bevált forgatókönyv, pótcselekvés.
mokány
2022. április 13. 00:12
Nincshálózat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!