Bűncselekmény lett a lincselés az Egyesült Államokban

2022. március 30. 07:38

„A rasszista gyűlölet nem csupán a múlt emléke, hanem kitart a jelenben is” – fogalmazott Joe Biden.

2022. március 30. 07:38
null

Aláírta Joe Biden amerikai elnök kedden azt a törvényt, amelynek értelmében az Egyesült Államokban bűncselekménynek kell tekinteni a lincselést. Az országosan érvényessé váló jogszabály értelmében

a gyűlölet-bűncselekményt elkövetők akár 30 év börtönre is ítélhetők.

Biden az aláíráskor azt mondta, hogy a rasszista gyűlölet nem csupán a múlt emléke, hanem kitart a jelenben is. „A lincselés maga volt a terror” – fogalmazott az elnök. Az aláírásnál jelen volt Kamala Harris alelnök is, az első színes bőrű nő ebben a pozícióban, aki már kaliforniai szenátorként sürgette a jogszabály elfogadását.

A törvényt Emmett Till afroamerikai tinédzserről nevezték el, akit 1955-ben Mississippi államban meglincseltek – azzal vádolva őt, hogy megsértett egy fehér asszonyt –, az elkövetőket pedig felmentették. A jogszabály elfogadásával az elmúlt évszázadban több mint 200 alkalommal próbálkozott az Egyesült Államok törvényhozása, de végül csak idén március 8-án szavazta meg.

(MTI) 

Fotó: JIM WATSON / AFP

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2022. március 30. 17:44
Miért, eddig csak hobby volt??
Gyzoltan
2022. március 30. 13:17
Vélem, hogy éppen ősiségénél fogva, a megkövezés jogát elvonni nem lehet, mert az sértené a szabad vallásgyakorlás elvét!
röviden
2022. március 30. 13:09
Lótolvajt is tilos?
Turius
2022. március 30. 13:06
Nem furcsa hogy pont Biden tart a lincseléstöl? Pedig Biden annyira népszerü, hogy még a halottak is rá szavaztak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!