Európa föderalizálása mellett az Európai Néppárt és a baloldal

2022. március 10. 12:22

A Néppárt megállapodott a zöldekkel, a liberálisokkal és a szocialistákkal az európai integráció mélyítéséről.

2022. március 10. 12:22
null

Az Európai Parlament négy képviselőcsoportja, az Európai Néppárt (EPP), az Európai Szocialisták és Demokraták (S&D), a liberális Renew Europe és a Zöldek megállapodtak arról, hogy a 2024-es EP-választások során már nemcsak a tagállamokon belüli pártokra, hanem

összeurópai mozgalmak jelöltjeire is szavazhatnak majd az uniós polgárok

– adta hírül az EURACTIV hírportál.

A tervek szerint a jelenlegi 705 képviselő mellett további 28 képviselő foglalhat majd helyet az Európai Parlamentben (EP), akik olyan pártok és mozgalmak színeiben indulnak, melyeket legalább 7 tagállam lakosságának 0,01 százaléka támogatott vagy legalább 7 tagállamon átívelő választási együttműködés keretében indultak közösen különböző pártokkal, mozgalmakkal. Ezzel voltaképen

2 év múlva páneurópai pártok is megjelenhetnek az EP-ben, ami az első lépés lehet az európai integráció további mélyítése felé. 

Damian Boeselager zöldpárti EP-képviselő a Twitteren arról is beszámolt, hogy a női kvóta bevezetésével kapcsolatban is kompromisszum született a pártok között, így a „páneurópai képviselőjelöltek” 50 százaléka nő lesz. Több mint valószínű, hogy a női kvóta bevezetése a szocialisták felvetése volt, mivel sem a liberálisok, sem a Néppárt nem volt hangos szószólója eddig ennek az ötletnek. 

Továbbá döntés született arról is, hogy 2024-ben a választásra jogosultak körét tovább bővítik. Így hamarosan minden 16. életévét betöltött uniós polgár részt vehet az európai honatyák kiválasztásában. Ennek megváltoztatására az EP-nek viszont nincs hatásköre, a tagállamok választási törvényei a mérvadóak továbbra is. Az állásfoglalás ugyanakkor jelzésértékű, elképzelhető, hogy nyomást helyeznek majd a tagállamokra, hogy változtassanak a választási törvényeiken.  

Az Európai Parlament lassú föderalizálásának legnagyobb gátja Németország, pontosabban a német alkotmánybíróság.

Az Európai Néppárt és a baloldali pártok megállapodása értelmében Németországban a páneurópai listával induló pártoknak legalább a szavazatok 3,5 százalékát meg kell szerezniük ahhoz, hogy be tudjanak jutni az EP-be. Azonban a német alkotmánybíróság 2011-es, valamint 2014-es döntése az európai parlamenti választások újonnan megszabott 5, majd 3 százalékos bejutási küszöbét is alkotmányellenesnek nyilvánította. 

Azzal, hogy a jelenleg érvényben lévő 0,6 százalékos küszöbnél jóval magasabb, 3,5 százalékos küszöböt szabnának meg a Németországból (is) érkező páneurópai pártok számára, a német lakosság befolyását csökkentenék az EP-ben. Várhatóan a reformokat a német alkotmánybíróság, valamint a Tanács sem fogja ölbe tett kézzel nézni. 

A kompromisszumos megállapodást előbb az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottsága (AFCO) fogja megvitatni. Ha azt a bizottság megszavazza, akkor az EP plenáris ülésén jelenlévők többsége is szükség ahhoz, hogy a javaslat a Tanács elé kerüljön. Vagyis a reform elfogadása lassú folyamat lesz, még semmi sincs lefutva. Az Európai Néppárt baloldallal kötött kompromisszuma ugyanakkor egyértelműen azt jelezi, hogy Európa föderalizálása már nemcsak a baloldali erők, hanem az egyre inkább a baloldal felé sodródó Néppárt célkitűzése is. 

Gergi-Horgos Mátyás

Borítókép: FREDERICK FLORIN / AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. március 22. 21:37
Nem elég a magyar kilépés az EU-ból. Minél több tagállamnak távoznia kell. Ellenszövetséget, politikai ellenlobbyt kell szervezni a családpárti és életpárti erőkből és országokból és nem csak Európában. A V4-ek picit ilyen jellegű, ezért is szurkolnak a ballibek a szétesésének illetve ezért örülnek azon, hogy az orosz-ukrán konfliktus most átmenetileg szétzilálta. Trump elnökségének a vége felé egy életpárti világszövetség is létre jött, több tucatnyi országgal, benne tagként Magyarországgal is. Ennek a tevékenysége és fontossága az amerikai kormányváltás óta nyilván csökkent, de ez is feléleszthető.
Karbantartó9
2022. március 22. 21:31
Nélkülünk!
zabszem
2022. március 22. 21:31
Remélhetőleg a Tanács megvétózza.
Lenyeg Telen
2022. március 22. 21:31
Újabb beállt libsi agyhalál a köbön...mehet rá a vétó stabilan, ahányszor ez a remek ötlet csak szóba kerül...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!