Uniós biztos: Oroszország semmibe veszi a humanitárius jogot

2022. március 02. 10:39

Janez Lenarčič szerint a nemzetközi közösségnek lépnie kell, Oroszországot mihamarabb bíróság elé kell állítani.

2022. március 02. 10:39
null

Az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosa szerint félő, hogy az orosz agresszió intenzitása az idő előrehaladtával még brutálisabbá válik. A nemzetközi jog, az ENSZ Alapokmányának és Ukrajna függetlenségének sárba tiprása mellett

Oroszország a háborúkban érvényes szabályokat is semmibe veszi. 

Janez Lenarčič azt hangsúlyozta, hogy Oroszország a teljes mértékben szembe megy a nemzetközi humanitárius joggal. A támadások középpontjában ugyanis a civil lakosság is áll, a humanitárius segítségnyújtás lehetősége pedig egyáltalán nem biztosított Ukrajnában. 

Ennek fényében a biztos úgy véli, hogy a számonkérés, a felelősségre vonás nem maradhat el, a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészsége pedig már vizsgálja ukrajnai eseményeket. Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság legfőbb ügyésze kijelentette, a lehető leghamarabb megkezdik a háborús bűnök kivizsgálását. Franciaország jelenleg egy állásfoglalást készít elő a feltételezett háborús bűnökről, és

remélhetőleg a nemzetközi közösség hamarosan lépni fog az ügyben – tette hozzá Lenarčič.

Mindeközben az EU a tagállami kormányok humanitárius erőfeszítéseinek összehangolására, illetve az ENSZ-szel való együttműködésre összpontosít. A Bizottság legalább 4 millió ukrajnai menekült érkezésére számít, a válságkezelésért felelős biztos szerint több tagállam is külön forrást kért annak érdekében, hogy el tudja látni, illetve szállásolni a menekülteket. 

Az uniós tagállamok belügyminiszterei várhatóan életbe fogják léptetni a 2001-ben elfogadott ideiglenes védelemről szóló irányelvet (Temporary Protection Directive),

amely segítségével a nagy számban érkező menekültek azonnali és átmeneti védelemben részesülhetnek. Az irányelv értelmében a szokásos menekültügyi eljárást felfüggesztenék. 

A lakóhelyüket háború miatt elhagyni kényszerült menekültek pedig anélkül kapják meg a tartózkodási engedélyüket, hogy a bonyolult menekültügyi eljárásokon végig kellene menniük. Az irányelv továbbá a menekültek EU-tagállamok közötti elosztását is lehetővé teszi, ez a mechanizmus viszont csakis önkéntes alapon működhet. Az irányelvet eddig egyszer sem alkalmazták az Európiai Unióban, azonban a közvetlen szomszédságban zajló háború miatt könnyen lehet, hogy hamarosan életbe léptetik azt.

Borítókép: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Parm
2022. március 11. 22:05
Indítsátok meg a jogállamisági eljárást is Oroszország ellen.
Czápa
2022. március 11. 22:05
Ekkora seggfejeket!!! A világ egyik legnagyobb atomarzenálját birtokló birodalmát jogi eszközökkel támadják....))))
csulak
2022. március 11. 15:42
bezzeg az ukran allam kisebbsegi torveny, milyen emberi , ugye te bruszeli idiota?
matykox
2022. március 11. 12:21
AZ egész biztos, hogy ez a biztos egészen hülye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!