Örömtánccal ünnepelték a német szabaddemokraták az abortuszreformot

2022. február 10. 11:44

A Bundestag FDP-s képviselői a parlament folyosóján készült zenés videóban ünnepelték, hogy a terhességmegszakítás reklámozásának legalizálásáról szavazhatnak.

2022. február 10. 11:44
null

Épp a büntető törvénykönyv 219a. §-ának eltörléséről készülünk szavazni” – áll annak a zenés videónak a kísérőszövegében, amelyet szabaddemokrata (FDP) képviselők készítettek a német szövetségi parlament (Bundestag) folyosóján, a szavazásra menet. A német Btk. (Strafgesetzbuch) említett szakasza jelenleg tiltja az abortusz reklámozását. Az új, szocialistákból, szabaddemokratákból és zöldekből álló kormány – amelyet sokan Ampel, azaz közlekedésilámpa-koalíciónak is neveznek a pártok színei miatt – a koalíciós megállapodásban ígéretet tettek arra, hogy a tilalmat megszüntetik.

A 219a paragrafus tiltja azt is, hogy a nőgyógyászok reklámozzák az általuk végzett abortusz-szolgáltatást, s a tilalom a szolgáltatás bármilyen módon való feltüntetését is érintette. Az abortusz reklámozására vonatkozó tilalom eltörlése a szabaddemokraták szívügye volt. Mutatjuk, mennyire:

A videóklipben a beszédes című „Short Dick Man” című dal hallható, az eltörlést a képviselők pedig lefejező mozdulattal érzékeltetik.

A videót az FDP képviselője, Kristine Lütke publikálta kedden, majd

rövidesen törölte azt.

„Okot ad az örömre, hogy a terhességmegszakításról szóló információközlés és az orvosok támogató magatartása e téren nem lesz bűncselekmény többé. Az azonban, hogy videót tettem közzé ezen érzékeny alkalom kapcsán, számos félreértésnek ágyazott meg. Éppen ezért töröltem azt, és bocsánatot kérek.”

– szabadkozott Twitteren a képviselő. Lütke tavaly óta tagja a Bundestagnak, ahol jellemzően kábítószer- és egyéb függőségekkel kapcsolatos témákban szólal fel.

Az uniópártok (CDU / CSU) képviselői közül

többen is nemtetszésüket fejezték ki a videóval kapcsolatban.

Dorothe Bär keresztényszocialista politikus rögzítette, hogy egyetlen nő sem rohangászik táncolva és énekelve az abortusz kapcsán, a CDU-s Julia Klöckner pedig egyenesen számon kérte képviselőtársát, feltéve a kérdést, hogy ugye nem gondolja komolyan, hogy táncot lejt ebben a témában. Klöckner szerint a téma kapcsán az élet védelme is felmerül, és nem illendő buliként ünnepelni a büntetőjogi reformot, miközben ellentétes jogi érdekek ütköznek annak kapcsán. Serap Güler, Klöckner kereszténydemokrata politikustársa „ízléstelennek” nevezte a videót.

Ria Schröder, Kristine Lütke FDP-s képviselőtársa azonban támogatta Lütkét. Schröder szerepelt a videóban, s úgy véli, hogy a büntető törvénykönyv említett rendelkezése az ízléstelen, mert elhallgatja a nők elől az abortusszal kapcsolatos tényeket.

Kép: Florian Gaertner / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2022. február 21. 20:28
Ilyen infantilis kreténekkel van tele a Bundestag. Szomorú.
123321
2022. február 21. 20:28
A baloldalinál betegebb emberfajta nem létezik a Földön.
néhai Ch.Pilot
2022. február 21. 12:38
Éljen a kihaló német "übermensch" faj! Amíg el nem fogy... :-D
csulak
2022. február 21. 12:38
Barcsak annak idejen a szuleik is elvetettek volna oket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!