Újjáéled a „normandiai formátum” a Donyec-medence körüli tárgyalások kapcsán

2021. december 15. 22:39

A normandiai formátumban négy ország, Ukrajna, Franciaország és Németország, valamint Oroszország vesz részt.

2021. december 15. 22:39
null

Volodimir Zelenszkij ukrán, Emmanuel Macron francia elnök, valamint Olaf Scholz német kancellár megállapodtak szerdán Brüsszelben arról, hogy folytatják a Donyec-medencei konfliktus rendezésére tett erőfeszítéseiket az úgynevezett normandiai formátumban – közölte az ukrán államfő a Twitteren.

A normandiai formátumban négy ország, Ukrajna, Franciaország és Németország, valamint Oroszország vesz részt.

 A három vezető Brüsszelben az Európai Unió és az úgynevezett keleti partnerségéhez tartozó országok csúcstalálkozójának keretében tárgyalt egymással.

Zelenszkij kifejezte köszönetét Macronnak és Scholznak

Azért, amiért határozottan támogatják Ukrajnát, miközben az ország Oroszország részéről „katonai fenyegetésnek” van kitéve, valamint azért, hogy Németország és Franciaország következetes álláspontot képvisel a normandiai formátumon belül.

Az ukrán elnök sajtószolgálata tájékoztatott arról, hogy

Zelenszkij külön-külön is tárgyalt a francia elnökkel és a német kancellárral.

Zelenszkij Macronnal tartott találkozóján reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió 2022-ben, a soros francia elnökség idején kiemelt figyelmet fordít majd Ukrajna biztonságára és az orosz hibridháború elleni küzdelemre Európában. A Scholzcal folytatott találkozón Ukrajna lehetséges NATO-tagságáról tárgyaltak. További részleteket a sajtószolgálat nem hozott nyilvánosságra.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy a három vezető találkozójára azután került sor, hogy

Vlagyimir Putyin orosz elnök új követeléseket támasztott a nyugati országok felé:

a NATO ne terjeszkedjen tovább keletre, és ne telepítsen fegyvereket Ukrajnába, mert ez szerinte veszélyezteti Oroszország biztonságát. Oroszország eközben több tízezer katonát és nehézfegyvereket vont össze az ukrán határ közelében, ami miatt Nyugaton az orosz agresszió fokozódásától tartanak. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia figyelmeztette Moszkvát, hogy Oroszország bármilyen agresszív lépése Ukrajna ellen komoly szankciókat fog maga után vonni.

(MTI)

Fotó: Kenzo Tribouillard / POOL / AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2021. december 16. 09:00
Szerintem az oroszok ugyan fenyegetnek, de a nyugati hírpropagandával ellentétben eszükben sincs megtámadni Ukrajnát. Minek tennék? A CIA persze most is biztosra tudja a dolgot - mint Szaddam Husszein tömegpusztító fegyvereit. "Ne indíts el egy csatát, ha nem nyersz semmit a győzelemmel!" (Patton tábornok)
Szerencse
2021. december 16. 07:44
Talán a környező országokat is meg kellene kérdezni, nem onnan messziről beleugatni. Oroszországnak van joga, hogy beleszóljon a saját határai mentén való NATO bővítésbe. Ezek megint országok feletti döntéssel akarnak háborút robbantani, jó messze a határaiktól.
Dicsértessék
2021. december 16. 06:49
Ez nem a normandiai formatum. Mert ugye az oroszok nincsenek benne
DoomGuy
2021. december 16. 05:44
Jó. Ez eddig is hatékony volt... Az elmebeteg csinálja ugyanazt újra meg újra, más kimenetelben bízva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!