Orosz vállalatban vállalt tisztséget François Fillon volt francia kormányfő

2021. december 25. 14:21

Ez a második orosz cég, aminek dolgozik, és nincs egyedül a nyugat-európai vezetők között.

2021. december 25. 14:21
null

François Fillon volt francia kormányfő az orosz Sibur petrokémiai vállalat igazgatótanácsában vállalat tisztséget – írja a Politico a vállalat csütörtökön közzétett adatai alapján.

Nicolas Sarkozy volt elnök kormányfője december 17-án csatlakozott a Siburhoz, mint „független igazgató”. 

A Sibur Gennagyij Timcsenko és Leonyid Mikelszon orosz üzletemberek tulajdona, akiket Putyin elnökhöz közel álló személyiségekként tartanak számon. 

Fillon júniusban már vállalt szerepet egy másik orosz vállalatban, a Zarubezneft  olajvállalatban, ami állami cég, és az orosz kormány hívta meg oda tanácsadónak. Ezt a munkát Fillon tanácsadó cégén, az Apterason keresztül látja el. 

Fillont 2020 júniusában öt év börtönre ítélték fiktív munkákért, de fellebbezett, és a fellebviteli bíróság 2022 májusában hoz várhatóan ítéletet. 

Nem Fillon az egyetlen volt nyugat-európai politikai vezető, aki orosz vállalatokban vállal tisztséget, hiszen Karin Kneissl volt osztrák külügyminiszter és Gerhard Schröder volt német szociáldemokrata kancellár is megelőzte őt, Schröder a Gazprom vezetésében vállalt szerepet. 

Fillon 2007-2012 közt volt miniszterelnök, azelőtt pedig 1993 óta több miniszteri posztot is ellátott. A Republikánusok középjobb párt tagja, így az Európai Néppárthoz tartozik.

(Fotó: Wikipédia)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2021. december 26. 13:18
Hát az Euróhoz képest a rubel már kemény valuta.
Kanmacska
2021. december 25. 20:04
Milyen üzleteket kötöttek ezek a hátérben az oroszokkal? Gondolom, nem az embargózások miatt bíznak meg bennük Putyin körei.
Tapeino
2021. december 25. 17:28
És ilyenkor hol a bojkott, amivel nap mint nap baszogatnak minket (is)???
Gèbi
2021. december 25. 16:46
Nahát! Ki gondolta volna, hogy náluk (is) a "pénz beszél, a kutya meg ugat" szlogen az első?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!