Kiesett Michel Barnier a francia elnökjelölti versengésből

2021. december 03. 08:37

Megvan a két jelölt a francia jobbközép Köztársaságiak hétvégi előválasztására.

2021. december 03. 08:37
null

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába, az első a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

Michel Barnier – akit a közvélemény-kutatók az élre vártak a párton belüli népszerűsége miatt – pedig úgy vélte, hogy Pécresse-nek nagyobb esélye van nyerni az elnökválasztáson, mint Ciotttinak.

Az első fordulóban nagy meglepetésre Eric Ciotti végzett az élen a szavaztok 25,59 százalékával, a 25 százalékos támogatottságot élvező Valérie Pécresse előtt. A pénteken és szombaton megrendezendő második fordulóban azonban ez utóbbinak van nagyobb esélye megnyernie az előválasztást, miután a három kiesett jelölt, a 23,93 százalékot elérő Michel Barnier, az Európai Unió korábbi Brexit-ügyi főtárgyalója, a 22,36 százalékon végző Xavier Bertrand, az északi Hauts-de-France régió elnöke és az alig 3,13 százalékot kapó Philippe Juvin orvos is az ő támogatására kérte a párttagságot.

(MTI)

Nyitókép: Brüsszel, 2021. április 27.
Michel Barnier, az Európai Bizottság Nagy-Britannia és az Európai Unió kétoldalú kapcsolatrendszerének ügyében illetékes főtárgyalója felszólal a Nagy-Britannia és az Európai Unió közöti kereskedelmi és együttműködési megállapodásról zajló vitán az Európai Parlament plenáris ülésének második napján Brüsszelben 2021. április 27-én.
MTI/EPA/Pool/Olivier Hoslet

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2021. december 04. 11:48
Szerintem ez igazából jó nekünk, mert Barnier elég népszerű és a Brexites tevékenysége folytán ismert is, tehát sok szavazatot vitt volna el a jobb oldalról. Pláne, hogy az utóbbi időben kifejezetten jobboldali lózungokkal nyomult.
Ízisz
2021. december 03. 09:42
A migránsok munkába állítva! Az eredmény a papírforma lett...
Dicsértessék
2021. december 03. 09:14
Macron fog nyerni. Ezt az elöválasztádt megint meghekkelték, a jobboldalt megosztják
matykox
2021. december 03. 08:59
LIberális jobbközép - AHA, ezt a produkciót már láttuk! Az eredményéhez csak meg kell nézni a NyEU - valóságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!