Hatályban maradhat az abortusztilalom Texasban

2021. október 15. 13:00

A felülvizsgálati eljárás teljes idejére hatályban maradhat a szigoráról híres texasi abortusztilalom. A folytatás az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága előtt várható.

2021. október 15. 13:00
null

Az Egyesült Államok szövetségi fellebbviteli bírósága szerint nem kell felfüggeszteni a konzervatívok által bevezetett abortusztilalom alkalmazását Texas államban – írja a The Wall Street Journal. Az ügy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé kerülhet. Megjegyzendő, hogy az USA legfőbb bírói fóruma idén már találkozott az üggyel, ekkor azonban a konzervatív többségű testület elutasította az abortuszpártiak indítványát arra vonatkozóan, hogy blokkolják a törvény érvényesülését. Az abortusztilalom gyakorlatilag a magzat első szívdobbanásától, vagyis a terhesség hatodik hetétől érvényes, megtiltva az orvosok számára a beavatkozás elvégzését ha a magzat szívdobogásáról tudomást szereztek.

A jelenleg is folyamatban lévő bírósági felülvizsgálat teljes idejére hatályban maradhat az abortusz kereteit igencsak szűkítő szabályozás

Texasban – döntött 2:1 arányban az Amerikai Egyesült Államok körzeti szövetségi szintű fellebbviteli bírósága. A határozat mellett voksoló bírók a Republikánus párthoz húznak, míg az azt ellenző bíró a Demokratákkal szimpatizál.

A döntés egy austini szövetségi bíró ítéletének végrehajtását halasztja el, amelyben a bíró a törvény alkalmazásának felfüggesztését rendelte el. Robert Pitman bíró október elején ismertette a közvéleménnyel ítéletét, amelynek indokolásában hangot adott azon meggyőződésének, hogy a törvény „példa nélküli módon akadályozza” a nőket abban, hogy az alkotmány által védett módokon rendelkezhessenek saját életük felett.

Az október eleji döntés ellen texasi tisztségviselők fellebbeztek, a konzervatív többségű ötödik kerületi szövetségi fellebbviteli bíróság pedig október 14-ei ítéletében leszavazta Pitman álláspontját. Ez nem jelenti azt, hogy az abortusztilalomnak az amerikai bíróságok zöld utat adtak volna, pusztán annyit tesz lehetővé, hogy a jogszabályt a felülvizsgálat következő hónapjaiban is alkalmazni lehessen. 

Az igazságügyi miniszter még a múlt hónapban perelte be Texas államot. A tárca álláspontja szerint jogellenes helyzetet teremt, hogy az abortuszpártiak nem tudják bírói úton megkerülni a texasi törvényt, amely egyébként is ellentétes az uralkodó precedensekkel.

Mint írtuk, a progresszív hangok élesen kritizálták a törvényt, szerintük az

szembe megy a Legfelsőbb Bíróság Roe v. Wade ügyben hozott 1973-as döntésével,

amely a magánélethez való jogra hivatkozva az abortusz tiltását a magzat életképességi határáig alkotmányellenesnek nyilvánította. A mostani texasi életvédelmi törvény a polgárokra bízza a tilalom érvényesítését, ami azt jelenti, hogy azok, akik jelentik a törvénytelen abortuszt és a bíróság is kimondja a törvénysértést, 10 ezer dollár jutalomban részesülnek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Texas mellett Mississippi a másik olyan állam, amely kitart a republikánus többség által szorgalmazott tilalom mellett, és az életvédelem kérdését egészen a legfelsőbb bíróságig vitte. Ebben az esetben a fórum december 1-jére tűzte ki az állásfoglalások ismertetését.

Kép: Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
józan paraszti ész
2021. október 22. 17:32
Nem az a kérdés, hogy két élet közül, anya - gyerek, melyiket választják, hanem az, hogy az anya "életminősége" (vagy minek nevezzem az abortusz akaratát nem orvosi ok miatt) vagy a gyerek élete a fontosabb. Az még elfogadható, hogy nem akarja felnevelni (megengedő vagyok a gyerek érdekében, mert nem elfogadható), de van-e joga a haláláról dönteni a nőnek. Úgy tudom, hogy ilyenről csak bíróság dönthet jogállamban, bár állítólag a halálos ítélet tilos mert embertelen. Kivéve, ha egy teljesen biztosan ártatlant ítélnek halálra. A demokraták "természetesen" ezt támogatják. Bár mit várhatnék azoktól akik bűnözőknek emelnek szobrot?
westend
2021. október 22. 17:31
"a törvény „példa nélküli módon akadályozza” a nőket abban, hogy az alkotmány által védett módokon rendelkezhessenek saját életük felett" - brutális módon legyilkolva egy másik, védtelen életet. Érdekes, hogy a neomarxisták erről a következményről valahogy mindig megfeledkeznek.. Arra már gondolni sem merek, hogy ezt tudatosan teszik.
Sincero
2021. október 20. 16:14
Baj van libsiéknél... Remélhetőleg Bidé bá' és Pelosi öregasszony beleiben olvadozik a sz@r a dühtől. Libsiék addig nem nyugszanak, amíg ki nem húzzák a gyufát... (Pont arra játszanak...)
tomtam
2021. október 17. 17:52
Az abortusz morális elutasítása a természtjog érvényesülése. A magzat nem az anya testének a része. (Formállogiai gondolatkísérlet: a genetikai alapokat figyelembe véve részben az apáé is lehetne.) Azonban és de. Tekintettel a demográfiai robbanásra, a születésszabályozással többet kellene foglalkozni. A nemi élet mellőzése nem életszerű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!