Putyin: Egyedülálló kapcsolat jött létre Oroszország és Izrael között

2021. október 22. 12:01

Putyin emlékeztetett arra, hogy hazájának jogelődje, a Szovjetunió annak idején „ott volt Izrael Állam születésénél”.

2021. október 22. 12:01

Egyedülálló kapcsolat jött létre Oroszország és Izrael között a két állam diplomáciai kapcsolatainak helyreállítása óta eltelt 30 évben – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken Szocsiban fogadta Naftali Bennett izraeli kormányfőt.

Putyin emlékeztetett arra, hogy hazájának jogelődje, a Szovjetunió annak idején „ott volt Izrael Állam születésénél”. Rámutatott, hogy feltehetően Izraelben él a legnagyobb határon túli orosz ajkú közösség. Az orosz elnök a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolat volumenét egyelőre szerénynek nevezte, de, mint mondta, ez a terület sikeresen fejlődik, és az idei év első hét hónapjában 50 százalékkal nőtt.

Elmondta, hogy különleges figyelem irányul a fejlett technológiák területén folyó együttműködésre.    

Putyin kifejezte reményét, hogy a Bennett-kormány, függetlenül a belpolitikai csatározásoktól, fenntartja majd a folyamatosságot a kétoldalú viszonyban. Megemlítette, hogy az előző izraeli miniszterelnökkel (Benjámin Netanjahuval) „meglehetősen gyakorlati és bizalmi” viszonya alakult ki. Hozzátette, hogy örömmel látja Bennettet.    

Az orosz vezető a tárgyalások témaköreként nevezte meg a terrorizmus elleni harcot Szíriában, valamint a közel-keleti helyzetről folyó eszmecserét.  Bennett a találkozón Putyint Izrael nagyon közeli és igaz barátjának nevezte. Az izraeli miniszterelnök szerint a két ország közötti kereskedelmi forgalom jelentősen növelhető. A gazdasági mellett szólt a tudományos és kulturális együttműködés elmélyítésének lehetőségéről is. Elmondta, hogy Izrael őrzi a Vörös Hadsereg hősiességének emlékét, amely lehetővé tette a náci Németország feletti győzelmet.

(MTI)

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aegopolis.
2021. október 22. 12:41
Putyin azt már elfelejtette megemlíteni, hogy hazájának jogelődje, a Szovjetunió annak idején nem csak Izrael Állam születésénél bábáskodott, hanem 20 évvel később szponzorálta az arabokat is, akik megpróbálták eltörölni a föld színéről.
Ikloorvat
2021. október 22. 12:17
Izraelnek legalább láttuk, hogy tényleg van hadserege. Az oroszok meg mindig csak hazudoznak róla, hogy van nekik, aztán ha valaki megint megindul feléjük menekülnek be az Urál mögé, ahogy szoktak, amíg meg nem jön nyugatról a segítség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!