Putyin: Meg kell teremteni a vakcinák kölcsönös elismerésének mechanizmusát

2021. október 27. 17:34

Az orosz elnök szerint Moszkva igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy biztosítani lehessen a szabad és diszkriminációtól mentes hozzáférést az új koronavírusos fertőzés elleni oltóanyagokhoz.

2021. október 27. 17:34
null

Ki kell dolgozni az új típusú koronavírus és az általa okozott Covid-19 betegség elleni vakcinák kölcsönös elismerésének mechanizmusát – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a kelet-ázsiai országok virtuális csúcsértekezletén szerdán elmondott beszédében, miközben a járványban elhunytak száma ismét rekordot döntött Oroszországban.

Putyin hangsúlyozta: Moszkva igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy biztosítani lehessen a szabad és diszkriminációtól mentes hozzáférést az új koronavírusos fertőzés elleni oltóanyagokhoz. Mint közölte,

Oroszország szorgalmazza a Covid-19 elleni vakcinák kölcsönös elismerése mechanizmusának kidolgozását,

„amely nélkül a jelenlegi körülmények között gyakorlatilag lehetetlen állampolgáraink zavartalan utazását biztosítani a régióban”.    

Emlékeztetett arra, hogy az orosz Szputnyik V alkalmazását mintegy 70 országban engedélyezték, és az oltóanyagot több mint 50 országba szállítják. Köszönetet mondott az ázsiai- és a csendes-óceáni térség azon országainak, amelyek együttműködtek a helyi vakcinagyártás megszervezésében. Közölte, hogy Oroszország továbbra is kész tesztrendszereket és az új típusú koronavírus diagnosztizálásához szükséges reagenseket szállítani a régióba, akár pro bono alapon is.    

Putyin azt is javasolta, hogy a Kelet-Ázsia Csúcs (EAS) égisze alatt hozzanak létre regionális mechanizmust a járvány elleni küzdelemre. Az orosz operatív törzs szerdai adatai szerint egyébként az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1123-an – ez abszolút rekord a járvány kezdete óta – vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 233 898-ra nőtt Oroszországban. A halálos áldozatok száma immár a második egymást követő napon haladta meg az 1100-at. A nem véglegesített halálozási ráta 2,8 százalék.    

 Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 36 582-vel 8 352 601-re emelkedett. A napi növekmény 0,44 százalék, a tünetmentes esetek aránya 8,3 százalék. A felépültek száma 29 151-gyel 7 242 735-re gyarapodott. Az országban 875 986 aktív esetet tartanak számon.     

(MTI)

Fotó: MTI/AP/BelTa pool/Szergej Ilnyickij

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vip era
2021. október 27. 20:06
Még 15 éve sem hittem,de igaz, Oroszország mutathatja fel a leg gyakorlatiasabban gondolkodó vezetőt.
Zsolt75
2021. október 27. 18:56
Ugyan már. Inkább megfagyasztják a népet, csak ne kelljen gázt venni tőled. Majd pont a vakcinát ismernék el, az van nekik is.
apika2
2021. október 27. 18:46
A világ egyik legjobb oltóanyaga, de politikai okból nem kell... Ez nem bűn?
Armageddon
2021. október 27. 18:41
Mennyi az átoltoccság(!) odaát?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!