Megszökött a tárgyalása előtt a stutthofi koncentrációs tábor egykori, jelenleg 96 éves titkárnője

2021. szeptember 30. 13:48

Elfogatóparancsot adtak ki Irmgard Furchner ellen.

2021. szeptember 30. 13:48
null

Csütörtökön kezdődő tárgyalása előtt megszökött a hatóságok elől a most 96 éves Irmgard Furchner, akit azért idéztek bíróság elé, mert a vád szerint a második világháború idején, 1943 júniusa és 1945 áprilisa között a stutthofi (ma a lengyel Sztutowo) koncentrációs tábor titkárnőjeként több mint tízezer ember halálában működött közre – írja az Euronews nyomán a Telex.

A cikkből kiderül: Furchnernek – aki egy Hamburgtól nem messze lévő idősotthonban él – csütörtökön kellett volna megjelennie a bíróságon, azonban Itzehoe bíróságának elnöke reggel azt közölte, hogy a gyanúsított ismeretlen helyre távozott, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene. A bíróság szóvivőjének közlése szerint Furchner reggel elhagyta az idősotthont és beszállt egy taxiba, azóta nem tudják, hol van.

Ügyvédje bár megjelent a bíróságon, de nem nyilatkozott senkink.

Az ügyben eljáró bíró türelemre intett mindenkit, amire valószínűleg szükség is lesz: ugynais ha meg is találják az eltűnt nőt, előbb orvosi vizsgálatnak kell majd alávetni őt, hogy kiderüljön, alkalmas-e arra, hogy részt vegyen a tárgyaláson. Irmgard Furchner évtizedek óta az első nő, akit a náci uralom alatt elkövetett bűnök miatt idéztek bíróság elé, de a kora miatt is kuriózumnak számít, Németországban nem jellemző, hogy ilyen idős korban indítsanak eljárást volt nácik ellen – zárul a cikk.

Nyitókép: MTI/PAP/Piotr Wittman

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frakk a macskák réme
2021. október 05. 12:50
Eszembe jutott a 100 éves ember c. film, de már írták, meg egy Cseh Tamás részlet.. "... Az a fogoly vagyok, számom 307, Aki megszökik, üldözőit egy kis utcában lerázza, Csenget egy helyen, s te nyitsz rá ajtót."
Republik
2021. október 05. 08:03
Nem azért hogy védjem,de háború volt,és háborúban az ember parancsot teljesít.Ílyenformán a katonák is bűnösek voltak,mert embert öltek.
bunko_jobbos
2021. október 01. 20:01
Ilyen a kíméletlen zsidók bosszúja. Ha százéves vagy, és egy kicsit is ártottál nekik, akkor véged. Ez az üzenete.
Osztap Bender
2021. október 01. 19:46
A még élő ávós titkárnők mikor kerülnek sorra, elvtársak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!