Könyveket égettek Kanadában az antirasszisták

2021. szeptember 11. 09:42

Többek között Asterix és Tintin képregényeket is megsemmisítettek kanadai iskolákban, az akció még Trudeau miniszterelnöknek is sok volt.

2021. szeptember 11. 09:42
null

Botrány tört ki Kanadában, miután kiderült, hogy 2019 folyamán könyveket égettek el egy Ontario állambeli francia iskolai körzetben.

A „tisztítótűz” ceremóniát a délnyugat-ontariói francia nyelvű katolikus iskolákat felügyelő tanács rendelte el. Vagy harminc könyvet égettek el „oktatási célból”, és a hamut egy faültetés során használták fel – írja a National Post.

A Radio Canada tudósítása szerint egy ez alkalomból készült videón az hangzik el: „Eltemetjük a rasszizmus, a diszkrimináció és a sztereotípiák hamvait, abban a reményben, hogy egy befogadó országban fogunk felnőni, ahol mindenki bőségben és biztonságban élhet”.

Összesen több mint 4700 könyvet távolítottak el több mint harminc iskolából a körzetben, ezeket azóta elpusztították vagy újrahasznosították.

Az iskolatanács szóvivője, Lyne Cossette a National Postnak elmondta: a tanács egy bizottságot szervezett, amely meghallgatta a bennszülött (indián) vének tanácsait is, a koncepció kialakításától kezdve a könyvek értékelésén át a faültetésig. „Szimbolikusan néhány könyvet trágyaként használtak fel” – tette hozza Cossette, aki azóta sajnálja, hogy „a közösség néhány tagjának sértő volt a ceremónia”.

A megsemmisített könyvek között volt Tintin és Asterix képregény is, ahogy Jacques Cartier, Kanada egyik francia felfedezőjének életrajza is.

Az ügyben megszólalt Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is: elmondta, szerinte a nem-bennszülött emberek ne mondják meg a bennszülötteknek, hogyan cselekedjenek; ugyanakkor „személy szerint soha nem értenék egyet könyvek égetésével” – tette hozzá.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2021. szeptember 11. 19:32
Várom a lipcsik felháborodását, akik itt sipákoltak, amikor az egybites Dúró Dóra ledarált egy buzimesekönyvet.
Alcofrybas
2021. szeptember 11. 18:22
Őseim is égettek könyveket. Ők teljesen tudatosan magyar könyveket. Főleg, elsősorban. Amikor jöttek a románok. Egy 300 éves tékát. Kár érte. Ezzel együtt vitték a bácsit a Kanálishoz. (Duna–Fekete-tenger-csatorna). Szívás. Ez volt az a pillanat, amikor ha volt egy vadászpuskád (1? Jó vicc), amivel gyilkolni lehet, amit nem szórtál el a susnyásba, akkor már ellenálló (rom@nfób) voltál. Ha magyar könyvtárad volt, az valami ennél is sokkal fenyegetőbb.
Zsoel
2021. szeptember 11. 15:00
„Eltemetjük a rasszizmus, a diszkrimináció és a sztereotípiák hamvait, abban a reményben, hogy egy befogadó országban fogunk felnőni, ahol mindenki bőségben és biztonságban élhet." Hát ha ez irányban halad tovább az agybaj, rövidesen se bőség, se biztonság nem lesz Kanadában.
I_Isti
2021. szeptember 11. 13:04
Tintin? Mondjuk antikommunista a figura, az tény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!