Egy centet sem fizet az Európai Bizottságnak Lengyelország

2021. szeptember 21. 10:46

A Turów szénbánya ügyében bírói rablótámadást hajtott végre az Európai Unió Bírósága – véli Marcin Romanowski igazságügyi miniszterhelyettes.

2021. szeptember 21. 10:46
null

Az Európai Bíróság döntése értelmében Lengyelországnak pénzbüntetést kell fizetnie az Európai Bizottságnak, mert a közép-európai állam nem szüntette be a lignitkitermelési tevékenységét a cseh–lengyel határon fekvő Turów szénbányában. Ahogy arról korábban részletesen beszámoltunk,

a cseh és a német határhoz közel fekvő lignitbánya ügyét Csehország vitte a bíróság elé

, miután a lengyel hatóságok engedélyezték a kitermelés folytatását egészen 2044-ig. A bányát tulajdonló állami cég (PGE) 2022-ig tovább kívánja növelni a kitermelés ütemét is, a tervek között szerepelt a lelőhely kiterjesztése a cseh-lengyel határ irányában.

A bírság májusi átmeneti helyzetértékelése szerint Lengyelország jogellenesen hosszabbította meg a bánya lejáróban lévő engedélyét, így a több évtizede működő lelőhelyet fel kell számolni. Ez egyben azt is jeleni, hogy a luxemburgi döntés értelmében a régió egyik legnagyobb munkaadójának be kell zárnia a kapuit. A lengyel kormány ugyanakkor májusban bejelentette,

nem hajtják végre az ideiglenes döntést, a kitermelés nem áll le, és minden jogi és diplomáciai eszközt bevetnek, hogy a bánya tovább tudjon működni.

A nemrég született döntés értelmében napi 500 ezer eurót kell fizetnie Lengyelországnak, egészen addig, amíg nem tartja magát a bíróság alelnökének május 21-i, a bányászatot megtiltó határozatához. A mai napig számolva 61 millió euró a kötbér és ez naponta félmillió euróval növekszik, amíg nem teljesíti az ország az EU szabta feltételeket. A cseh kormány ennél jóval magasabb, napi 5 millió eurós bírságot próbált kiharcolni. 

Az ügy azonban tovább bonyolódik, ugyanis a lengyel kormány nem ért egyet az aránytalannak ítélt döntéssel. Álláspontjuk szerint a bánya bezárása milliókat sodorna veszélybe, hiszen aláásná az ország energiabiztonságát, ha egyik napról a másikra bezárnák a lengyel villamosenergia-termelés 7 százalékát adó erőművet. Ezért a konzervatív lengyel vezetés nem hajtja végre a döntést.

A lengyel kormány szerint az EUB a döntéssel túllépte a hatáskörét, olyan energiabiztonsági kérdésekbe, mint a tagállami energiamix ugyanis nem szólhat bele. A döntéssel a bíróság tovább eszkalálta a konfliktust, aminek a végére így nehéz lesz pontot tenni – tette hozzá a lengyel vezetés. A bíróság továbbá jelezte azt is, hogy az ügyet érintő másik fontos kérdésről, a bánya engedélyének meghosszabbításáról később hoz végleges döntést. Vagyis korántsem ért véget a cseh és a lengyel kormány, illetve Lengyelország és az Európai Unió közötti konfliktus. Sőt, a lengyel ellenállás miatt csak most éleződik igazán. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Krzysztof Zatycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
útonjáró
2022. június 16. 15:05
persze, grün... te meg a "szalon"... :))) odadörgölőztök, oda vágytok, de hát prolik vagytok... aztán kínotokban parasztoztok... pfff
nyomitomi
2021. október 30. 05:26
A helyedben nem ajvékolnék a zsidó-paraszti művészneved birtokában. Nagyobb szaros gumi csizma vagy te itt nemcsak az Orbánnál, hanem mindenkinél...
Vakfolt
2021. október 30. 05:26
A franciák se semmik.. https://i.redd.it/f2odj68uach41.jpg A lengyelek ha megegyeztek volna a csehekkel, akkor nem lenne ez az egész szarakodás. Lehet, hogy olcsóbb lett volna megoldani a problémákat, a csökkenő talajvizet, a szennyezést és a zajt. Mindezeken felül, az eb meg elmehet a picsába, kezd teljesen mindenhatóként viselkedni.
pitypang1125
2021. október 30. 05:25
Szarháziak. Megint egy olyan ügyben hozott az EUB ítéletet, amiben nincs kompotenciája Brüsszelnek. Minden ilyen ítélet végrehajtását meg kell tagadni, és tagállami alkotmányokban rögzíteni, hogy az alkotmányos nemzeti jogokat nem írhatja felül semmilyen bíróság, semmilyen jog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!