Megdöbbentő mennyiségű katonai felszerelést hagytak hátra a táliboknak az amerikaiak

2021. augusztus 31. 14:10

Az Egyesült Államok 2001 óta becslések szerint 83 milliárd dollár értékben biztosított képzést és felszerelést az afgán biztonsági erőknek. Csak idén az afgán erőknek nyújtott amerikai katonai segítség 3 milliárd dollárt kostált.

2021. augusztus 31. 14:10
null

A hátrahagyott amerikai katonai felszerelések árának megállapítása Afganisztánban nem könnyű feladat – számolt utána cikkében a Forbes angol kiadása. A témával a Sunday Times is foglalkozott, és a szövetséges NATO-erők által Afgansiztánban hátrahagyott hadianyag mennyisége elképesztő számokat mutat. 

A Biden-adminisztráció sem segíti az átláthatóságot, miután titkosították az afgán katonai felszerelésekre vonatkozó kulcsfontosságú ellenőrzések adatait. A múlt héten az OpenTheBooks.com könyvvizsgálói közzétettek két kulcsfontosságú jelentést a szövetségi weboldalakról Afganisztánban eltűnt amerikai katonai felszerelésekről. 

A kutatás a kormányzati elszámoltathatósági hivatal (GAO) ellenőrzésén alapszik, mely tartalmaz egy, az Egyesült Államok által biztosított katonai felszerelésekről szóló Afganisztáni leltárt, mely eredetileg 2017. augusztusában keletkezett, és azóta többször is frissítették. Emellett az afganisztáni újjáépítési főfelügyelőség (SIGAR) 174 millió dolláros ellenőrzése is fontos forrás, mely 2020 júliusában keletkezett. Ezekből a jelentésekből lehet következtetni azokra a költségekre, melyek a hátrahagyott hadianyag révén keletkezhettek. 

Az amerikai adófizetők fizették ezeket az ellenőrzésekért csakúgy, mint az Egyesült Államok által biztosított berendezésekért, ezért jogukban áll tudni, mennyibe került számukra a hadivállalkozás.

„A Külügyminisztérium azt kérte, hogy ideiglenesen távolítsuk el és vizsgáljuk felül az Afganisztánról szóló jelentéseket, hogy ezzel is megvédjük az amerikai segítségnyújtás címzettjeit, akik ezen jelentések alapján beazonosíthatóvá válhatnak, és ezért megtorlás várhatna rájuk. Ezek a jelentések csak számokat tartalmaznak, és nem tartalmaznak címzett információkat” – mondta a közzétételt követően a GAO szóvivője a Forbes magazinnak.

Az Egyesült Államok 2003 és 2016 között 75 898 járművet és 208 repülőgépet vásárolt és biztosított az afgán hadseregnek és biztonsági erőknek

– derül ki a Kormányzati Elszámoltatási Hivatal jelentéséből. Ebben a hónapban a tálibok lefoglalták a sereg Black Hawk helikoptereit és A-29 Super Tucano támadó repülőgépeit. Még az elmúlt hónapban az afganisztáni védelmi minisztérium a közösségi oldalakon tett közzé fényképeket hét, az USA -ból érkezett helikopterről – írta a Reuters .

A Black Hawk helikopterek darabja akár 21 millió dollárba is kerülhet. 2013-ban az USA megrendelt további 20 darab A-29 típusú Super Tucano támadógépet is 427 millió dollárért, ez 21,3 millió dollár repülőgépenként. Egyéb speciális helikopterek akár 37 millió dollárba is kerülhetnek. 

 

 

Az afgán légierő 2018 márciusában szerződést kötött C-208 könnyű támadó repülőgépekre: hét repülőgépre 84,6 millió dollárért, azaz egyenként 12,1 millió dollárért. A repülőgépek nagyon kifinomultak, és HELLFIRE rakétákat, páncéltörő rakétákat és más fegyvereket is hordoznak.

A PC-12 hírszerző, felderítő és megfigyelő repülőgépek a legújabb technológiát használják.

„Az a tény, hogy ezek a gépek tálib irányítás alá kerülnek, zavarba ejtő. A polgári modellek mindegyike körülbelül 5 millió dollárért kerül eladásra, a katonai repülőgépek pedig ennek az árnak a többszöröséért eladhatók” – írja a Forbes.

A fix szárnyú repülőgépek ára jelen árfolyamon 3,1 és 22 millió dollár között mozog a DLA adatbázisban.

Természetesen a helikopterek árai is széles skálán mozognak a technológiától, a céltól és a felszereléstől függően. Például a DLA szerint az általános célú helikopterek ára 92 000 és 922 000 dollár között mozog. A megfigyelő helikopterek 92 000 dollárba, a közüzemi helikopterek pedig 922 000 dollárba kerülhetnek.

 

 

„Még ha a tálibok nem is tudnak repülni a gépeinkkel, az alkatrészek nagyon értékesek. Például bizonyos katonai repülőgépek vezérlőkarjának beszerzési értéke 17 808 dollár, az üzemanyagtartály pedig 35 000 dollárért értékesíthető. Nyilvánvaló, hogy nincs teljes képünk arról, hogy hová került minden hadianyag, de minden bizonnyal annak jó része a tálibok kezében van már” –mondta Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója. 

A törvényhozók Lloyd Austin védelmi miniszternek küldött levelükben azt mondták, hogy „megrémültek, amikor látták azokat a fotókat, amelyeken a tálib fegyveresek amerikai katonai felszerelésben, köztük Black Hawk helikoptereken mutatkoznak”

 

 

„Elképzelhetetlen, hogy az amerikai adófizetők által fizetett csúcstechnológiájú katonai felszerelések a tálibok és terrorista szövetségeseik kezébe kerülhettek” – fogalmaztak levelükben a törvényhozók. „Az amerikai vagyon biztosításának az amerikai védelmi minisztérium egyik legfontosabb prioritásává kellett volna válnia, mielőtt bejelentette az Afganisztánból való kivonulást” – áll a levélben. 

Fotó: Twitter

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agica19
2021. szeptember 05. 14:14
És van a fegyverekhez muníció is? Mert anélkül csak ócskavas.
Daily
2021. szeptember 01. 18:43
A szerződéseket már Trump levajazta. Nem véletlen a mennyiség. Csak idő kérdése egy iráni vs. afgán háború.
Varga László és akkor mi a picsa van
2021. szeptember 01. 01:55
Az USA ilyet már elkövetett. T. Roosevelt parancsára az USA 1941-ben a legkorszerűbb fegyverekkel szerelte fel Csang-Kay-Sek 1.000.000 katonáját, azzal a szöveggel, hogy meg kell állítani Mao-Ce-Tung kommunista hadseregét. Az amerikai tanácsadó tisztek addig irányították Csang-Kay-Sek hadseregét, míg Mao serege totál bekerítette őket, s egy puskalövés nélkül megadásra kényszerítették. Ez után a milliós létszámú, állig felfegyverzett hadsereg Mao vörös hadseregének részévé vált. Az illuminátus világhatalom ugyanúgy segítette uralomra az illuminátus Mao-t, mint most Afganisztánban a talib hadsereget.
kozmosz
2021. szeptember 01. 00:21
Kostált. Ilyen nincs. Kóstált van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!