Jarosław Kaczyński: Aki békét akar, készüljön a háborúra

2021. július 15. 12:47

Lengyelország 250 darab M1A2 Abrams SEPv3 páncélost vásárol az Egyesült Államoktól.

2021. július 15. 12:47
null

Jaroslaw Kaczynski biztonsági ügyekért felelős kormányfőhelyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, valamint Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter szerdán jelentette be az ügyletet – írta a konzervatív napilap. A korszerű eszközöket Lengyelország keleti részében telepítik a jövő évben, ez lesz az ilyen típusú Abrams páncélosok első rendszerbe állítása Európában.

Kaczynski hangsúlyozta: Varsó ahhoz az elvhez tartja magát, hogy „aki békét akar, készüljön a háborúra”. Blaszczak felidézte: a páncélosokat az amerikaiak a T-14 Armata orosz harckocsi ellensúlyaként fejlesztették ki. A lengyel beszerzés választ jelent a nemzetközi biztonsági kihívásokra – húzta alá.

Feladatunk a lehetséges támadó elrettentése”

– fogalmazott.

A miniszter közlése szerint a páncélosok, valamint egyéb technikai felszerelés beszerzését nem a lengyel hadsereg korszerűsítésére szánt, folyamatban lévő programokból fedezik, hanem külön forrásokból. Az egész ügylet értéke 23,3 milliárd zloty (1,8 ezer milliárd forint).

A PAP hírügynökség megkeresésére Czeslaw Mroczek, a szejm nemzetvédelmi bizottságának ellenzéki alelnöke, a Polgári Koalíció képviselője úgy nyilatkozott: az ügylet jogi kétségeket ébreszt, mert nem szerepel a hadsereg hosszú távú korszerűsítési programjában. A PiS nevében nyilatkozó bizottsági elnök, Michal Jach viszont aláhúzta: a beszerzés szükségességét a védelmi erők stratégiai áttekintése során állapították meg, a döntés pedig viszonylag rövid időn belül teszi lehetővé a hadsereg megerősítését.

(MTI)

Nyitókép: Jaap Arriens / NurPhoto / AFP 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik