Amerika megelőzte Oroszországot és Kínát a vakcinaexportban

2021. június 03. 20:02

Joe Biden amerikai elnök ismertette az amerikai vakcinaelosztó kezdeményezés első szakaszának részleteit: 19 millió adag, koronavírus elleni vakcinát kap a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezés, hatmillió adagot pedig az Egyesült Államok szövetségesei és partnerei – jelentett be a Fehér Ház csütörtökön.

2021. június 03. 20:02
null

Az Egyesült Államok összesen 80 millió adag vakcinát ajándékozna el június végéig, ami a fel nem használt oltóanyagok 75 százaléka. A fennmaradó 25 százalékot Washington vésztartalékként tárolná, és szükség esetén közvetlenül megosztaná szövetségeseivel és partnereivel.    

„Amíg ez a járvány tombol a világban, az amerikaiak továbbra is sérülékenyek” – hangsúlyozta közleményében Biden. „Az Egyesült Államok eltökélt, hogy ugyanazt a lendületet vigye bele a nemzetközi oltási erőfeszítésekbe, amellyel a hazai kampányt végezte” – tette hozzá.    

Az első szakaszban 19 millió adag vakcinát kap a COVAX, ebből körülbelül hatmilliót Dél- és Közép-Amerika, hétmilliót Ázsia és ötmilliót Afrika.

Washingtonnak köszönhetően új lendületet kap a kezdeményezés, amelynek keretében eddig csupán 76 millió adag oltóanyagot osztottak meg a rászoruló országokkal. Hatmillió adag vakcinát kapnak az Egyesült Államok szövetségesei és partnerei, köztük Mexikó, Kanada, Dél-Korea, a palesztin területek, Ukrajna, Koszovó, Haiti, Georgia, Egyiptom, Jordánia, Irak és Jemen, valamint az ENSZ frontvonalban dolgozó alkalmazottjai.    

Az Egyesült Államokban jelentősen csökkent a koronavírus elleni vakcinák iránti kereslet, miután a felnőtt lakosság több mint 63 százaléka megkapta már az első adagot valamelyik oltásból. Az amerikai túlkínálat rávilágított a vakcinaelosztást jellemző globális egyenlőtlenségre.    

Számos ország kért már oltóanyagot az Egyesült Államoktól, de eddig csupán Mexikó és Kanada kapott, összesen 4,5 millió adagot.    

A most megosztandó 80 millió adag oltóanyag tartalmazza az Egyesült Államokban gyártott 60 millió AstraZeneca-vakcinát - amelynek külföldi adományozását már korábban bejelentették –, valamint összesen 20 millió adagot a többi oltásból, vagyis a Pfizer/BioNTech, a Moderna és a Johnson&Johnson oltásaiból. Az AstraZeneca forgalmazását az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletének (FDA) még jóvá kell hagynia. Ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok belföldi felhasználásra engedélyezett vakcinát szállít külföldre. Ezzel a felajánlással az Egyesült Államok lesz az az ország, amely a legtöbb vakcinát osztotta meg világszerte, megelőzve Kínát és Oroszországot is.    

A Fehér Ház csütörtökön azt is bejelentette, hogy feloldja az AstraZeneca, valamint a Sanofi és a Novavax vakcinájának megosztására vonatkozó korlátozásokat, amelyek egyikét sem engedélyezték egyelőre az Egyesült Államokban. Ezzel lehetővé válik, hogy a vállalatok eldöntsék, hol használják fel az oltóanyagokat.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2021. június 05. 08:00
Lekötozzuk a másik kettőt Úgy könnyű..
rollotomasi
2021. június 04. 09:14
Erre megy itt ki az egész oltáshiszti, a sok hülye meg beszopja és retteg a többi oltástól, ami nem amerikai.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. június 04. 07:35
Ez hülye? Ennek baromira nem a pöcsméregetésről kellene szólnia! Azok a fekete lukak a szeme helyén.... Jézusom!
okoskodó fórumlakó
2021. június 04. 06:52
Semmi gond. Majd újra elénekeljük a "We are the world"-öt, és minden megoldódik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!