Oroszország kiutasított egy román diplomatát

2021. május 11. 18:25

Bukarest korábban így járt el egy orosz diplomatával szemben, erre válaszolt az orosz fél.

2021. május 11. 18:25
null

Május 11-én bekérették Cristian Istrate román nagykövetet az orosz külügyminisztériumba, és jegyzéket nyújtottak át neki, amelyben nemkívánatos személynek nyilvánították G. Iliescu századost, a román nagykövetség katonai attaséjának helyettesét. Az említett személynek 72 órán belül el kell hagynia az Oroszországi Föderáció területét” – közölte a tárca. Hozzátette: az intézkedés válasz arra, hogy április 26-án a román fél „teljességgel alaptalanul” kiutasította a bukaresti orosz nagykövetség katonai attaséjának helyettesét.

Románia április végén közölte, hogy a bukaresti orosz nagykövetség katonai attaséjának helyettese nemkívánatos személlyé vált Romániában, mert tevékenysége sérti a diplomáciai mentességekről és kiváltságokról szóló, 1961-es bécsi egyezményt. Az orosz diplomata kiutasításának konkrét okát nem közölte.ű

Csehország április 17-én jelentette be, hogy kiutasít 18 orosz követségi alkalmazottat, akiket diplomáciai álca alatt dolgozó hírszerzőknek minősített. Prága szerint az orosz különleges szolgálatoknak közük volt egy csehországi lőszerraktárban 2014-ben bekövetkezett, két emberéletet követelő robbanáshoz. Hat másik közép- és kelet-európai ország szolidaritásból szintén kiutasított orosz diplomatákat, amire Oroszország a kölcsönösség elve alapján tükörintézkedésekkel reagált.

hogy kiutasít 18 orosz követségi alkalmazottat, akiket diplomáciai álca alatt dolgozó hírszerzőknek minősített. Prága szerint az orosz különleges szolgálatoknak közük volt egy csehországi lőszerraktárban 2014-ben bekövetkezett, két emberéletet követelő robbanáshoz. Hat másik közép- és kelet-európai ország szolidaritásból szintén kiutasított orosz diplomatákat, amire Oroszország a kölcsönösség elve alapján tükörintézkedésekkel reagált.

(MTI)

Nyitóképen: A kiutasított nagykövet, Cristian Istrate. Fotó: Anton Denisov / Sputnik / AFP

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. május 11. 23:24
A távozó G. Iliescu százados túl hevesen tisztelgett a búcsúzáskor és így kiesett a zsebeiből úgy nagyjából három ezüst étkészlet.....
monuskaroly
2021. május 11. 21:02
Tegnap volt Romániában a NATO Bukaresti 9-ek (az oroszoktól rettegők) tanácskozása. Szégyen hogy mi is részt veszünk ebben a dagonyában. Románia szeretne még több amerikai katonát látni a Fekete-tengeren, barmok.
Armageddon
2021. május 11. 20:03
Brühühühühű! Mindenki az orosz ellen van? Dejszen ártatlanok!
villogókékfog
2021. május 11. 19:24
Biztos lopott...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!