Minszk: szükség esetén engedélyezni fogják a vizsgálatot a kényszerleszállásra utasított gép ügyében

2021. május 24. 11:18

A fehérorosz külügyminisztérium közleménye szerint a hatóságok a nemzetközi jogszabályokkal összhangban jártak el.

2021. május 24. 11:18

Minszk szükség esetén engedélyezi a szakértői vizsgálatot a Ryanair légitársaság járatának ügyében, miután a vasárnapi gép a fehérorosz fővárosban előre nem tervezett leszállást hajtott végre, és a hatóságok őrizetbe vették a fedélzeten az egyik fehérorosz ellenzéki utast – közölte hétfőn a fehérorosz külügyi tárca, amely egyúttal védelmébe vette a helyi hatóságok döntését. A tájékoztatás szerint a repülőgépnek azért kellett leszállnia a fehérorosz fővárosban, mert a pilótáktól bejelentés érkezett egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgépről. Emiatt egy MiG-29-es típusú vadászrepülőgépet is riasztottak, hogy elkísérje az utasszállítót a minszki repülőtérre.

A fehérorosz külügyminisztérium weboldalán hétfőn megjelent közlemény szerint

a hatóságok a nemzetközi jogszabályokkal összhangban jártak el, valamint azzal vádoltak egyes európai országokat, hogy teljesen feleslegesen terelik az ügyet politikai síkra.

Az ország állami médiájában szintén leszögezték: a légiforgalmi irányítás a szabályoknak megfelelően járt el, amikor fehérorosz területen utasította leszállásra a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát, amelyen rajta volt Raman Prataszevics, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is. Kiemelték, hogy a minszki repülőtér volt a bombafenyegetés bejelentése idején a legközelebbi repülőtér, és hozzátették, nem a fehérorosz fél hibája, hogy a fedélzeten „szélsőséges is volt”.

A Ryanair azt közölte, hogy a kényszerleszállást követően, a gép átvizsgálása során a fehérorosz hatóságok semmilyen gyanús szerkezetet nem találtak, s a járat mintegy 170 utasával még az este folytathatta útját célállomására, Vilniusba. Prataszevics utastársai a Delfi című litván lapnak arról számoltak be, hogy a 26 éves férfi kétségbeesett a kényszerleszállás hallatára, és azt mondta, hazájában halálos ítélet vár rá. A litván hatóságok közölték, hogy az ügyben bűnügyi vizsgálatot indítanak terrorista célú gépeltérítés és az utasokkal való, a nemzetközi jogba ütköző bánásmód gyanújával. A Litvániába szökött Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vizsgálatát és Fehéroroszország kizárását követelte az IATA-ból.

Minszket a járat eltérítése miatt a nemzetközi közösség széles körben bírálta.

Mások mellett Antony Blinken amerikai külügyminiszter Prataszevics azonnali szabadon bocsátását is követelte.

Az AirBaltic lett légitársaság szóvivője hétfőn bejelentette: a társaság nem használja többé a fehérorosz légteret. A fehérorosz legfelsőbb bíróság 2020 októberében nyilvánította szélsőségesnek a NEXTA nevű Telegram-csatornát. Az oldal alapítóját, Szcjapan Pucilát és korábbi főszerkesztőjét, Prataszevicset a fehérorosz állambiztonság (KGB) a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára helyezte, és nemzetközi körözést kért ellenük. Februárban a külföldre szökött Pucila és Prataszevics kiadatását kérték Lengyelországtól. A két férfit tömeges zavargások előkészítésével és szervezésével vádolják.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovtib
2021. május 24. 17:03
Na most van baj. Vétózni vagy nem vétózni Brüsszelben, az itt a kérdés. Amikor valaki beleszalad a pofonba. Ilyen helyzetekben bukik meg a pávatánc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!