Új amerikai állam jöhet létre

2021. április 22. 08:20

A Biden-adminisztráció támogatja, hogy Washington DC legyen az Amerikai Egyesült Államok 51. tagállama.

2021. április 22. 08:20
null

A Portfolio írta meg a Forbes magazinra hivatkozva, hogy olyan törvényjavaslatot nyújtottak be az USA-ban, amely Washington DC-t szövetségi állammá nyilvánítaná. Ezzel a kormányzati negyed lenne az Egyesült Államok 51. tagállama. A törvényjavaslat emellett a főváros múzeumi negyedében alakítaná ki az új szövetségi fővárost. Ez a Capitolummal szemben lévő Mall-on lenne.

A Szenátusban ellenállásra lehet számítani

A Fehér Ház közleményben támogatta Washington DC tagállammá válását, illetve kiemelték, hogy Washington DC képviselet nélküli adózása, továbbá az önigazgatás megtagadása sérti az USA demokratikus értékeit.

A törvénytervezetet valószínűleg minden fennakadás nélkül el fogja fogadni a demokrata többségű Képviselőház. Ezzel szemben viszont a Szenátusban csatákra lehet számítani, mivel ott 50-50 arányban vannak jelen a republikánusok és a demokraták.

Politikai számítás is állhat a háttérben

Elemzők szerint azért is szorgalmazzák DC tagállammá nyilvánítását, mert ott nagy többségben vannak jelen a demokrata szavazók.

A Demokrata Párt ezzel is növelheti szavazóbázisát

– emelik ki.

Nancy Mace, dél-karolinai republikánus képviselő azt nyilatkozta, hogy a főváros nemhogy állam, de még önálló választókörzetnek sem minősülhetne. Ezzel kapcsolatban a Forbes hozzátette, hogy Wyoming és Vermont államoknak kevesebb lakosuk van, mint  Washington DC-nek.

A törvénytervezet várhatóan április 22-én fog a Képviselőház elé kerülni. Ha ott elfogadják, akkor a Szenátusban 10 republikánus szenátor szavazatára lesz szükség ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen a javaslat.

Kép forrása: Martin Falbisoner / Wikipedia Commons

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alexis de Tocqueville
2021. április 23. 10:44
Csak a rombolás, pusztítás, anarchia.
Akitlosz
2021. április 23. 00:49
Ha Washington ugyanolyan állam lesz, mint a többi, akkor mitől lenne különb azoknál? Már így tele van az Amerikai Egyesült Államok felesleges államokkal. Dakotából 2 van, Karolinából 2 van, Virginia ma már 3 állam, New England 6 állam, az egykori mexikói Kalifornia ma 6 amerikai állam. Ha államhoz akarnak tartozni, akkor Maryland és Virginia. A terület ugyanis ezekhez az államokhoz tartozott. És nem új állam számára adták át, hanem a szövetségi főváros számára. Ha új államot akarnak csinálni, akkor miért nem Puerto Ricóból csinálnak államot?
Akitlosz
2021. április 23. 00:37
"a Forbes hozzátette, hogy Wyoming és Vermont államoknak kevesebb lakosuk van, mint Washington DC-nek." Viszont van területük.
petimed84
2021. április 22. 22:41
Ehhez át kéne írni az USA alkotmányát is, nem? Tudtommal, Washington D.C. kvázi államok felett álló szövetségi terület.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!