Izrael felelős egy iráni hajó elleni robbantásért

2021. április 07. 11:04

A támadásra az amerikai-iráni nukleáris tárgyalások megújításának első napján került sor.

2021. április 07. 11:04
null

Izrael áll a Saviz nevű iráni felderítő hajó ellen a Vörös-tengeren elkövetett keddi robbantás mögött – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a Ynet szerdán.

A hírportál idézi a The New York Times című újság – meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozó – beszámolóját, amely szerint az izraeli hadsereg a hajótestre telepített vízi aknákkal követte el a támadást az amerikai-iráni nukleáris tárgyalások megújításának első napján.

Korábban az iráni médiában számos felvételt tettek közzé az iráni Forradalmi Gárdához tartozó, lángoló Savizról, amelyet kedden reggel fél nyolckor a Vörös-tenger eritreai partjainál ért a támadás.

Teherhajónak álcázott felderítő

A Saviz hivatalosan teherhajónak minősül, de az amerikai lap szerint valószínűleg ez az első katonai célra használt hajó, amelyet megtámadtak az elmúlt két év izraeli-iráni tengeri összecsapás-sorozatában. Az iráni jelentések szerint a vízi jármű az elmúlt években a kommandós erőket segítette a kalóztámadások elleni védekezésben.

Az elmúlt hónapok nemzetközi médiabeszámolói szerint a hajó az iráni Forradalmi Gárdát szolgálja a hírszerzésben, valamint az iráni olajszállítások vörös-tengeri útvonalának biztosításában.

Az Egyesült Államok tudhatott az akcióról

A The New York Times jelentése szerint Izrael előzetesen tájékoztatta az Egyesült Államokat a készülő akcióról. Az amerikai lap úgy tudja, hogy a robbantást elhalasztották, hogy a térségben tartózkodó Dwight D. Eisenhower nevű amerikai repülőgép-hordozó előbb megfelelő távolságba kerüljön a Saviztól.

Izrael hivatalosan nem erősítette meg, de nem is tagadta felelősségét a Saviz elleni támadásban.

Dúl az árnyékháború

Izrael és Irán között két éve titokban haditengerészeti árnyékháború zajlik, amelyben Izrael kőolajat és fegyvereket szállító iráni kereskedelmi hajókat támadott meg a Földközi-tenger keleti részén és a Vörös-tengeren.

Március végén Irán rakétát lőtt ki az Udi Angel izraeli üzletember tulajdonában álló, Lori nevű konténerszállító hajóra az Arab-tengeren, de ez a támadás nem követelt emberéletet, és nem okozott jelentős anyagi kárt.

Izraeli tisztségviselők nem kommentálták kedden a Saviz elleni támadás hírét. Néhány órával a támadás híre előtt ugyanakkor a márciusi választások után újabb kormányalakításra felkért Benjámin Netanjahu miniszterelnök a Likud párt frakcióülésén kijelentette: „Nem szabad visszatérni az Iránnal kötött veszélyes nukleáris megállapodáshoz, mert a nukleáris Irán létében veszélyezteti Izraelt, és súlyos veszélyt jelent az egész világ biztonságára”.

(MTI)

Címlapképen: A Saviz hajó (bal)

Kép forrása: MARWAN NAAMANI / AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bakafánt
2021. április 07. 11:59
Izraelé a világ legerkölcsösebb hadserege,hiszen ők a holotúlélők túlélői,ergo nekik mindent (is)szabad.
Camael
2021. április 07. 11:57
hiába erőlködik Izrael és USA, akkor is össze fog állni a Török-Irán-Pakisztán-Kína tengely
MayorAnna
2021. április 07. 11:57
"Izrael felelős egy iráni hajó elleni robbantásért"- -ha csak azért volna felelős... Ki is a felelős a Szíria elleni irtóhadjáratért/ott elkövetett háborús bűntettek sokaságáért? -az IS létrehozásáért? -a menekültcsordák irányítását sem ártana megkapirgálni...
zara
2021. április 07. 11:41
ezt terrorizmusnak hivják... persze a médiában csak a válaszlépés lesz az...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!