Repedezik, de 2028-ig biztos tovább működik a Nemzetközi Űrállomás

2021. március 04. 19:10

A Nemzetközi Űrállomás működését 2028-ig meghosszabbították – jelentette ki Jurij Gidzenko, az Energia orosz űripari vállalat űrhajók és hordozórakéták repülési üzemeltetéséért felelős részlegének helyettes vezetője csütörtökön, a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva.

2021. március 04. 19:10
null

Gidzenko szerint az erről szóló döntést a legfelső szinten hozták meg. Elmondta, hogy a űrállomáson keletkezett repedések nem befolyásolják az üzemeltetés időtartamát.    

Szigetelik a repedéseket

A volt űrhajós elmondta, hogy Szergej Rizsikov és Szergej Kugy-Szvercskov kozmonauta ezen a héten az űrállomás Zvezda moduljának köztes kamrájában talált repedés szigetelésén dolgozik. A tavaly októberben felfedezett, mintegy 4 centiméter hosszú rés szélei mentén több furatot készítenek, majd a felületet alkoholos törlőkendővel megtisztítják.

Ezt követően a repedést három réteg speciális tömítőanyaggal fedik le.    

A Roszkoszmosz űripari vállalat múlt héten arról tájékoztatta a TASZSZ-t, hogy az űrhajósok ideiglenesen már leszigetelték a légszivárgás több lehetséges pontját. A Zvezda második repedésének hermetizálását Gidzenko szerint május 8-9. körül fogják elkezdeni. A munkálatokról folyamatosan egyeztetnek a NASA amerikai űrkutatási hivatallal.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség honlapja

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. március 05. 19:29
Biztos mi? Csak egy ami biztos, hogy semmi sem biztos.
Benedek Zsolt
2021. március 05. 10:41
Repedés az űrállomás falán, nem egyenlő repedés egy házfalon. (Mikromiliméterekről van szó.)
KovacsicsG
2021. március 04. 21:25
Teljesen mindegy, hogy mennyire jól építették meg azt az űrállomást (vagy mennyire nem jól). Az az űrállomás egyszerűen öreg. Az ilyen régi gépek, berendezések már bármikor elromolhatnak.
Nemaztmondták Feri!
2021. március 04. 20:15
"Hű-ha! Mindig így kezdődik! Aztán majd jön a futás, meg a sikítás!" /Jurassic Park 2 - Dr. Ian Malcolm/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!