Merkel: Hibáztam

2021. március 24. 14:21

A kancellár elismerte felelősségét, visszavonta a nagy húsvéti zárlatot. Mégsem kerül vesztegzár alá Németország.

2021. március 24. 14:21
null

A kancellár kiemelte, hogy egyedül őt terheli a felelősség a húsvéti járványügyi zárlat ügyében, és vállalja is ezt a felelősséget a sok tisztázatlan jogi és szervezési kérdés miatt hibás döntésért.

– mondta Angela Merkel a hivatalában tett rendkívüli sajtónyilatkozatában.

Kifejtette, hogy mindenképpen fel kell tartóztatni a koronavírus-járvány harmadik hullámát, de húsvétig nem lehet kellőképpen elrendezni például a zárlat napjaira járó fizetés kérdését. A döntés visszavonása tovább növeli a bizonytalanságot, amiért „bocsánatot kérek a polgároktól” – mondta Angela Merkel.    

Erősödik a harmadik hullám

Hangsúlyozta, hogy az ötnapos országos járványügyi zárlat nélkül is van elég eszköz a védekezéshez, legfőképpen az úgynevezett vészfékrendszer, amelyet kiegészítettek új elemekkel, köztük a kijárási tilalom bevezetésének és a maszkviselési kötelezettség kiterjesztésének lehetőségével. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői kedd hajnalban állapodtak meg arról, hogy az április 1-jétől 5-ig tartó időszakra országos zárlatot rendelnek el a SARS-CoV-2 brit mutációjának feltartóztatására.

A húsvéti zárlat gondolatát ellenzéki pártoktól gazdasági érdekképviseletekig széles körben bírálták.

Kedd óta tovább erősödött a járvány harmadik hulláma. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint 24 óra alatt 15 813 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem húszszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 13 435-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 690 523 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.    

A vészfék-rendszer

A vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 248 halálesetet jegyeztek fel, így 75 212-re emelkedett a járvány németországi áldozatainak száma. A vészféknek nevezett rendszer lényege, hogy vissza kell állítani a második hullám enyhülése révén március elején felfüggesztett korlátozásokat azokban a tartományokban, járásokban vagy városokban, amelyekben tartósan, egymás után három nap száz fölött van az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma. Az RKI adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten már vasárnap átlépte a 100-as határértéket, és szerda reggel 108,14-en állt.

(MTI)

Fotó: MTI

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2021. március 26. 16:16
Ez a Merkel egy nagyon kemény hazaáruló. Telenyomta az országot muszlimokkal és libernyák diktatúrát vezetett be. A svédek mellett a másik ország,ahol jobbha befogod,a média pedig kézivezérlésű.
Mirtilla
2021. március 25. 11:59
"Merkel: Hibáztam" Mégis mit gondolsz,mi lehetne egy ilyen hiba-sorozat jogos- és arányos ódiuma?
fintaj
2021. március 24. 20:48
Soha semmiben még nem ismerte még el, hogy hibáztam, ezért - ClaireUnderwood olvasó társsal értenék egyet, aki szerint: Merkel rájött, hogy április 13.-én kezdődik a Ramadán és az arabok a zárást nem vennék jónéven.
121212
2021. március 24. 18:41
Szerencsére a mi Kedves Vezetőnk soha nem hibázik. Nem hibázik, mikor bemondja, hogy az iskolák nem zárnak be, és nem hibázik, mikor pár óra múlva bemondja, hogy bezárnak. Nem hibázik, mikor bemondja, hogy nem lesz gyerekfelügyelet, és nem hibázik, mikor pár óra múlva bemondja, hogy lesz. Nem hibázik, mikor nagy hétvégi AZ-oltáskampányt szervez, és nem hibázik, mikor lefújja az egészet. És persze nem hibázik, mikor bemondja, hogy "amire elsősorban figyelni kell, nem a megbetegedések, hanem a halálozások száma. A védekezés sikerét a megmentett életek számában tudjuk most lemérni", majd nem hibázik akkor sem, mikor az 1 millió főre jutó halálozások számában negyedikek vagyunk a világon. Egyszerűen nem tud hibázni, pedig már szerintem ő is unja a tökéletességét. Mindenesetre egy hét múlva vége az egésznek (ezt is tőle tudjuk): "Két-három hónapot kell a legnagyobb bajban lévőknek kibírni, és utána áprilistól pedig mindannyian meg fogunk szabadulni ettől az egész járványtól. Április az, amikor azt mondhatom, hogy nagy valószínűséggel győzelmet hirdethetünk a járvány ellen"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!