Felfüggesztik az AstraZeneca-vakcina alkalmazását Németországban

2021. március 15. 17:38

A minisztérium döntése azt is jelenti, hogy egyelőre nem kapja meg a második adagot, akit egyszer már beoltottak AstraZeneca-vakcinával.

2021. március 15. 17:38
null

Elővigyázatosságból felfüggesztik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen védő AstraZeneca-féle vakcina alkalmazását Németországban, miután jelentések érkeztek az agyi vénákban fellépő vérrögképződésről – jelentette be hétfőn Berlinben a német szövetségi egészségügyi miniszter.

Jens Spahn elmondta, hogy a felfüggesztésről az oltóanyagokért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel - PEI) hétfőn kiadott ajánlására döntöttek. Az oltás beadása és az agyi vénákban fellépő vérrögképződés  közötti időbeli kapcsolatról szóló jelentések alapján a PEI szükségesnek látja az oltóanyag további vizsgálatát – ismertette a miniszter. Az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) dönt majd arról, hogy kell-e módosítani az új ismeretek révén a brit-svéd gyógyszergyártó társaság termékének forgalmazási engedélyét. Az EMA-nak tisztáznia kell, hogy a szérum előnyei továbbra is meghaladják-e az esetleges kockázatokat – mondta. 

A minisztérium döntése azt is jelenti, hogy egyelőre nem kapja meg a második adagot, akit egyszer már beoltottak AstraZeneca-vakcinával

– közölte. 

Hangsúlyozta, hogy a PEI ajánlásának elfogadásával szakmai, és nem politikai döntést hoztak, a vakcinát pedig nem vezetik ki az oltási kampányból, hanem csupán felfüggesztik alkalmazását. A döntést továbbá kizárólag elővigyázatosságból hozták meg – tette hozzá Jens Spahn. Ismertette, hogy hét németországi esetet rögzítettek, amelyben lehetséges valamilyen összefüggés az AstraZeneca-oltás beadása és az agyi vénákat érintő vérrögképződés között. Ez igen alacsony arány, tekintve, hogy másfél milliónál is több adagot adtak már be az AstraZeneca-féle vakcinából. A miniszter aláhúzta: egyelőre semmit nem lehet tudni arról, hogy a következő hónapokban miként alakulhat a szérum alkalmazása, az viszont biztos, hogy az oltóanyag iránti lakossági bizalmat csak úgy őrizhető meg, ha „nyíltan és átláthatóan elmondjuk, hogy mi van".

(MTI)

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2021. március 16. 00:20
haha, és bejelentették, h helyette inkább oroszt venne Brüsszel... úzentek a németek... szivózni akartok bennünket? akkor ennyi volt...
Potymog
2021. március 15. 22:36
Ha sorra függesztik fel az AstraZeneca használatát az országok, függesszék fel nálunk is. Nekünk van helyette kínai, meg orosz.
MrStokes
2021. március 15. 22:19
ez vagy csak egy támadás az angolok ellen , hiszen a baloldali liberálisok által Istenített EMA bevizsgálta az AstraZenecát és hitelesítette mint hatásos gyógyszert. Akkor hazudtak , vagy csak valaki lel lett fizetve ??? Netán úgy mint a Pfizernél amit most viszgálnak ...... https://www.bmj.com/content/372/bmj.n627
triumphator
2021. március 15. 21:51
Az van, hogy az EU pár ezer emberélet árán - akik nem lesznek beoltva AZ-vel és meghalnak - példát akar statuálni a briteken és az oltóanyagukon. Igazi, uniós öntökönlövés, jobb lenne ebből is kimaradni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!