Irán hevesen támadja az amerikai szankciókat

2021. február 03. 18:39

A Nemzetközi Büntetőbíróság befogadja Teherán Washington elleni keresetét.

2021. február 03. 18:39
null

A tagállamok közötti viták ügyében döntő Nemzetközi Büntetőbíróság (ICJ) szerdán úgy döntött, hogy a testület befogadhatja azt a keresetet, amelyet Irán nyújtott be az Egyesült Államok ellen, követelve az ellene újból bevezetett szankciók feloldását. Az iráni külügyminiszter győzelemként üdvözölte a bírósági döntést.

A 16 bíró többsége döntött úgy, hogy a hágai székhelyű  bíróságnak joghatálya van a vitában.

Abdulkavi Ahmed Juszuf, az IJC szomáliai elnöke a befogadó döntéssel egyben elutasította az ügy érvénytelenítése érdekében tett amerikai kísérleteket.    

„Irán mindig maradéktalanul tiszteletben tartotta a nemzetközi jogot. Eljött az idő, hogy az Egyesült Államok is eleget tegyen a nemzetközi kötelezettségeinek” – írta Mohammad Dzsavád Zaríf.

 

 

Teherán 2018-ban perelte be a hágai Nemzetközi Bíróságon az Egyesült Államokat, azt állítva, hogy Washington megsértette a két ország között 1955-ben megkötött barátsági szerződést. Donald Trump akkori amerikai elnök – nagy zavart kiváltva európai szövetségesei körében – újból bevezette az Irán elleni szankciókat, miután bejelentette, hogy országa kilép a 2015-ben Bécsben az iráni atomprogramról megkötött szerződésből.    

Az Egyesült Államok szerint a Nemzetközi Bíróság nem kompetens dönteni az ügyben,

ezért  be kell szüntetnie az ügykezelést. Washington szerint szükségesek voltak a szankciók, mert „Irán súlyos veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra”. A 2015. évi atomalku kötelezte Iránt az atomprogramja korlátozására és nemzetközi megfigyelők fogadására, cserébe a nemzetközi szankciók feloldásáért.    

Miután Donald Trump kiléptette országát a szerződésből, Irán az 1955-ben, az Amerika-barát sah megdöntéséhez vezető 1979. évi iszlám forradalom előtt aláírt barátsági szerződésre hivatkozott. Teherán szerint „a 2015. évi szerződésből való kivonulás okozta az országban kialakuló nehézségeket és szenvedést, és döntötte romba milliók életét”. Washington hivatalosan 2018-ban mondta fel a barátsági szerződést, miután a Nemzetközi Bíróság elrendelte, hogy könnyítsen a humanitárius jellegű termékeket sújtó büntetőintézkedéseken.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Philipp Guelland

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. február 04. 14:47
hevesen? miért nem new yorkban?
MayorAnna
2021. február 03. 19:24
Irán hevesen támadja az amerikai szankciókat... Van egy olyan érzésem, az Irán elleni amerikai támadás sem várat sokat magára.
zara
2021. február 03. 18:51
'irán súlyos veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra' bruhaha mondja az akihez direktben vagy indirektben kötődik gyakorlatilag minden háború ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!