Az Európai Unió megbukott a vakcinabeszerzési vizsgán

2021. február 26. 12:29

A nemzetközi sajtó szerint óriási hibákat követtek el az EU vezetői, különösen Ursula von der Leyen.

2021. február 26. 12:29
null

Mára egyre nyilvánvalóbb, hogy az Európai Unió elégtelenre vizsgázott a vakcinabeszerzésben, ami a járvány harmadik hullámának kitörésekor nagyon rosszul érinti a tagállamokban élőket. A nemzetközi sajtó is bő terjedelemben foglalkozik azzal, hogy a brüsszeli hivatalnokok milyen hibákat követtek el.

Az arabnews szerint – erről több cikkben is ír – ez a bukás előre jelezhető volt, ha végignézünk az Európai Bizottság elnökének hosszú és szomorú kudarclistáján, vagy a szellemileg nem kimagasló brüsszeli bürokrácián. A portál a véleményét számokkal támasztja alá: február elején az EU a teljes lakosságának még csak két százalékát oltották be koronavírus ellen, míg az Egyesült Királyság már 12 százalékot. S az Egyesült Államok is sokkal jobban áll a tömeges oltások terén. Ezért ma – fogalmaz a portál – Európa lakosait az egység helyett sokkal jobban érdekli az egészségük, az oltóanyaguk és a visszatérés a normális élethez. Ha egy vakcina biztonságos és rendelkezésre áll, az európaiak már nem akarnak várakozni.

Ezt a helyzetet más euroszkeptikusok is ki tudják használni

Ugyancsak a britekkel veti össze az Unió teljesítményét a dán Jyllands Posten. A lap azt írja, az Európai Unió vezetésének katasztrofális teljesítménye különösen Nagy Britannia sikeres vakcinabeszerzésével összehasonlítva sokkoló. Így nem meglepő, hogy az európai fejleményeket nézve a Brexit támogatói megerősítést kaptak: Nagy Britanniának jobb az EU-n kívül.

A lap szerint ezt a helyzetet más euroszkeptikusok is ki tudják használni. A cikk szerzője úgy fogalmaz, „Európa nem létezik Európai Unió nélkül, de

Az El País Wolfgang Münchaut, az Eurointelligence think-thank nonprofit szervezet vezetőjét idézi, aki úgy véli, nem elég az EU-zászlót lengetni, szükség van az alapszerződés reformjára, túltengenek ugyanis a jogi és intézményi szabályok. Szerinte ne a kifogásokat keressük, hogy nehéz az alapszerződést megváltoztatni, hanem keressünk megoldásokat. Majd úgy fogalmaz, „ne felejtsük, hogy a túltöltött fegyver felrobbanhat”.

Von der Leyen kapja a pofonokat a vakcinabeszerzési zűrzavarban

A Politico már január végén részletesen elemezte, hogy mi lehet az Unió szörnyű lemaradásának hátterében. Azt rója fel a szervezet vezetőinek, hogy előtérbe helyezték az egységes beszerzést a gyorsasággal szemben, ezzel a döntéssel pedig korlátozzák az egyes tagállamokat abban, hogy egyéni megoldásokat találjanak a járvány megfékezésére.

A portál szerint Az EU csak akkor kapcsolt rá a vakcinabeszerzésre, amikor szállingózni kezdtek a hírek, hogy az USA minden elkészült oltóanyagra ráteszi a kezét és monopolizálja a felvásárlást.

Az EU álláspontja, miszerint csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákról kezd tárgyalni, azzal járt, hogy emberek haltak meg.

A Politico szerint Von der Leyen kapja a pofonokat a vakcinabeszerzési zűrzavarban, a Bizottság elnökének hibás döntései meggyengítette a pozícióját a tagállamok vezetői szemében és saját intézménye élén.

A Reuters beszámolt róla, hogy az uniós politikusok egyre nyíltabban beszélnek a témáról. „Ez maga a katasztrófa” – szólalt fel Philippe Leglise-Costa, francia EU nagykövet a január végi csúcstalálkozón. A hírügynökség bizalmas levelezésekhez is hozzájutott uniós hivatalnokoktól, akik közül négyen nyilatkozni is hajlandóak voltak. A tisztviselők elmondták, hogy az EU nevében tárgyaló tisztviselők a mellüket fűtő büszkeségtől egészen a pánikig jutottak el a vakcinabeszerzések miatt. Számos EU-hivatalnok tudomására jutott már decemberben, hogy súlyos késések lesznek a vakcinagyártásban, de a Bizottság ennek ellenére újra és újra az ambiciózus céljait és ígéreteit hangoztatta. Az EU eleinte az sem érdekelte, hogy pontosan milyen nagyságú oltóanyag-szállítmányok hagyják el az Unió területét, csak akkor kezdte ezt ellenőrizni, amikor a saját maga számára megrendelt és szerződésben biztosított szállítmányokat nem kapta meg. De akkor már tehetetlen volt az Unió területéről kikerült több millió oltóanyag nyomon követése vagy visszatartása ügyében.

Von der Leyen: „Alulbecsültük a vakcinabeszerzés feladatát, lassúak voltunk és túl optimisták”

A legnagyobb felelősség Ursula von der Leyen bizottsági elnököt terheli, aki több ízben is elismerte tévedését, hibáját. A Skynews-nak úgy fogalmazott, „belátom, hogy egy ország olyan, mint egy motoros siklócsónak, az EU együtt pedig mint egy tartályhajó. Ha megkötünk egy szerződést, öt munkanapot kell adnunk a tagállamoknak, hogy a szerződést jóváhagyják, 27 tagállam esetén a szerződéskötések tehát tovább tartanak, mintha valaki egyedül köt megállapodásokat.”

Pár nappal később azt mondta, „alulbecsültük a vakcinabeszerzés feladatát, lassúak voltunk és túl optimisták az oltóanyag tömeggyártását illetően.” 

A CBS News-nak is elismerte a vakcinaszállítmányok késlekedése és az oltóanyaghiány miatti felháborodás a beszerzésben elkövetett hibákat.

Ellenzéki politikusok azonban nem elégedettek az ígéretekkel, és további magyarázatot várnak. Az Európai Parlament liberális pártjainak jogalkotói felszólították az illetékes bizottságot az EU vakcinabeszerzési stratégiájának átvilágítására. Manon Aubry, az Európai Baloldal pártelnöke kezdeményezte az Európai Bizottság számonkérését és erre külön bizottság felállítását indítványozta. Az Európai Parlament több csoportja nyomozást sürget a Bizottság beszerzési eljárás kivizsgálására, de az EP politikai csoportjának többsége támogatásáról biztosította a Bizottság elnökének egységes stratégiáját. Azonban a jogalkotók abban egyetértenek, hogy az oltóanyagok késése kiváltotta a tagállamok lakosságának bizalmatlanságát.

a BBC pedig felteszi a kérdést, hogy cserben hagyta az Európai Bizottság az uniós szavazókat az „egy mindenkiért, mindenki egyért” stratégiájával a vakcinák beszerzésekor? Netán a tagállamok már régen megbánták, hogy nem egyénileg tettek lépéseket az ügyben?

(Mandiner)

Fotó: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozik a bizottság brüsszeli székházában 2020. november 16-án. MTI/EPA/AFP pool/Kenzo Tribouillard)

 

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsiráf
2021. február 26. 15:16
Tavasszal a Financial Times oldalán az European Research Council (ERC) elnöke közzé tette a nyílt levélben a lemondását ( az eredeti levél elérhető volt), melyben hosszan ecsetelte, hogy mikképpen próbálták akadályozni a Covid elleni kutatás szervezésében az uniós vezetők, legvégül VdL. Lemondott, mivel csak akadályozták. Miért is nyomta le 3 euró alá az Astrazeneca vakcina árát az Eu? Még jó, hogy másoknak adja el a gyártó. De a németeknek nem is kell a brit oltóanyag : 240 000-et sikerült beoltani, az 1400 000 dózisból. Másrészt valami Merkel fejében megfordulhatott, mikor megpróbálta Putyint rávenni, a kérelem benyújtására az EMA-hoz. De VdL- nek ez a húzás nagyon nem tetszett.
Esvány
2021. február 26. 15:12
Ideje lenne a Bizottságot leváltani (alkalmasabb tisztségviselőket keresve), az EP-t pedig feloszlatni. Így talán még menthető lenne az EU. Eredetileg arról volt szó. hogy Bécsben is nyithatunk cukrászdát, de arról nem volt szó, hogy törökök meg kurdok lövöldöznek előtte, meg buzibárnak kell átalakítani, s az illegális migránsokat ingyen kell etetni benne.
Kvasztics Fedor
2021. február 26. 14:40
Úgy tűnik, hogy ha túlélésről van szó, akkor az államok csak magukra számíthatnak, viszont az EU bürokrácia valamiért mindent túlél, még ezt is. Egy rakás szerencsétlenség az egész, felül kéne vizsgálni a teljes alapszerződést. Elég csak arra gondolni, hogy ha a belépés előtt a bécsi cukrászdanyitás baromsága helyett az EU mai agymenéseit írták volna a plakátokra, akkor a népszavazáson elbukott volna a csatlakozás.
szeekely
2021. február 26. 14:28
Nagy lomha behemot lett az EU. Olyan tunya es nagyv.lagu luvnya benyomasat es kiokadasat kelti, mint az Egyesult Allamodozo Dobrev Klari. Lol
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!