Kötelező női kvótát vezetne be az igazgatótanácsokban a német kormány

2021. január 06. 12:22

Három tagból álló vezetőségben legalább egy nőnek kellene lennie.

2021. január 06. 12:22

A német kormány kötelező női kvótát vezetne be a nagyvállalatok igazgatótanácsában egy szerdán elfogadott törvényjavaslat alapján. A tervezet szerint a tőzsdén jegyzett és munkavállalói képviseletet biztosító vállalkozások több mint három tagból álló vezetőségében legalább egy nőnek kell lennie. A többségi alapon döntő cégeknél még szigorúbb a szabály: legalább egy nőt kell bevenni az elnökségbe, ha az több mint két tagból áll. A vállalatoknak a jövőben külön indoklást kell benyújtaniuk, ha nők nélkül akarják működtetni a vezetőséget és a felügyelőbizottságot. Emellett súlyosabb szankciókra lehet számítani, ha nem tesznek eleget a bejelentési kötelezettségnek.    

A Nőket a Felügyelőbizottságokba (FidAR) nevű német szervezet tanulmánya szerint 73, a változás által érintett tőzsdei cégből 32 igazgatótanácsában jelenleg nincs egyetlen nő sem. Ez a vizsgált vállalatok csaknem 44 százaléka. A felügyelőbizottságok esetében már bevezették a női kvótát: a kétezernél több alkalmazottat foglalkoztató cégek esetében a felügyelőbizottság tagjainak 30 százaléka nő kell, hogy legyen.

(MTI)

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gazsi Bácsi Lótetű
2021. január 06. 19:19
Ócska baloldali provokáció, okádás...
Rocktoberi
2021. január 06. 16:26
Hát akkor majd lesznek nők is a vezetőségekben jó pénzért. De nem hiszem, hogy ezzel a kvótabaromsággal kinevezett nők kezébe túl sok feladatot adnának majd.
Megtalálta
2021. január 06. 15:06
Bárki nőnek vallhatja magát, műtét sem kell hozzá.
Schweinehund
2021. január 06. 15:02
Támogatom a női kvótát, én heti két csajt szeretnék!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!