Soros a helyreállítási alap helyett örökkötvényt ajánl

2020. december 01. 09:42

A milliárdos spekuláns így hidalná át a lengyel-magyar vétót.

2020. december 01. 09:42
null

Az EU szorult helyzetben van” – írja Soros György (az Orbán Viktor válaszcikkét minap nem közlő) Project Syndicate-ben. Újabb cikkében a spekuláns arról ír, hogy Európát éppen letarolja a Covid-19 második hulláma, és a következmények pusztítóbbnak ígérkeznek, mint az első szakaszban. A tagállamok javarészt már felhasználták anyagi tartalékaikat, pedig az egészségügynek és a teljesen leült gazdaságoknak jóval több pénz kellene, mint a két tervezetben előirányzott 1,8 billió euró. De még ez az összeg sem biztos, tekintve a magyar-lengyel ellenállást.

Orbán Viktor azon aggódik, hogy az új jogállami rend visszafogja a személyével, illetve a politikájával összefonódó korrupciót” – fogalmaz a spekulán, hozzátéve, szerinte a magyar kormányfő „annyira odavan, hogy együttműködési megállapodást kötött Varsóval, ily módon magával rántva a lengyeleket is”.

Soros szerint ugyanakkor könnyen ki lehet kerülni ezt az akadályt:

csak be kell vetni az úgynevezett kibővített együttműködést.

Ez benne van a Lisszaboni Szerződésben, éspedig azzal a céllal, hogy jogi alapot teremtsen az euróövezet további integrációjához. Még nem alkalmazták, de nagy előnye az, hogy fel lehet használni költségvetési célokra, javasol kreatív megoldást Brüsszelnek Soros.

A kibővített együttműködés lényege, hogy akár a tagállamok egy csoportja külön büdzsét hozhat létre, ideértve annak finanszírozását, mondjuk, közös kötvény útján. Pontosan itt lép be a képbe az örökkötvény, amelyek kibocsátóiról, az államokról, a potenciális nagy vásárlók, pl. életbiztosítók készséggel elhiszik, hogy nem tűnnek el a színről egyhamar. Soros szerint e papírok nagy előnye, hogy a tőkét soha nem kell visszafizetni, csak az évente esedékes kamatot kell előteremteni. Az pedig egyre kisebb lesz az évek múltával.

Az üzletember úgy gondolja, hogy jelen esetben az 1,8 billiót sokszorosan meg lehetne forgatni, ha ilyen kötvényeket vennének belőle és nem a megszokott papírokat. Ily módon pedig nagyrészt megoldódnának az EU pénzügyi bajai. Soros szerint elképzelhető, hogy egyetlen ország vállalkozik az úttörő feladatra, ami azért is kedvező volna, mert akkor mások követnék a példát.

A takarékos ötök számára különösen vonzó ez az opció, hiszen egy csomó pénzt tudnak megtakarítani a cikk szerint.

Biztosító társaságok és más, intézményes befektetők e pillanatban nem tudják hová kihelyezni a forrásaikat. Lehet, hogy az elején felárat kötnének ki, mert még nem ismerik a konstrukciót, de ha rájönnek, hogy miről is van szó, utána már nem ragaszkodnának hozzá.

Soros csodálatos szolidaritási gesztusnak tartaná, ha az örökkötvényeket piacra dobó államok együtt szavatolnák az olasz kibocsátást. De ha az unió megerősödik, akkor a saját nevében is megjelenhet a piacon ilyen papírokkal. Olyan terv ez, amelyet érdemes megcélozni – hangsúlyozza a milliárdos a Project Syndicate-en megjelent újabb cikkében.

Összesen 338 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. december 02. 09:20
Most komolyan, hogyan lehet egy örök adósság jobb, mint egy fix határidejű?? Milyen konstrukcióval, mekkora összeg, mekkora kamat?
turáni sólyom
2020. december 01. 18:22
TIMEO JUDEOS ET DONA FERENTES! /aktualizálva/
péterx
2020. december 01. 17:52
Az örökkötvény csapda.
zuriktodor
2020. december 01. 17:38
már csak az érdekelne, hogy egy amerikai spekuláns szarkeverő miér javasol bármit a szuverén európai uniónak???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!