Cihanouszkaja kész együttműködni az oroszokkal, de Lukasenka nélkül

2020. december 07. 18:52

A fehérorosz ellenzéki vezető kifejtette: nem az ország geopolitkai irányultsága ellen tüntetnek.

2020. december 07. 18:52

A fehérorosz ellenzék kész együttműködni Oroszországgal, de felszólítja a moszkvai vezetést, hogy ne támogassa Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő elnököt – jelentette ki hétfőn Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető a washingtoni Atlanti Tanács online konferenciáján nyilatkozva.

„Oroszország mindig is közeli szomszédunk volt. Nincs más választásunk, mint együttműködni vele. Moszkvától csak azt kérjük, hagyjon fel Lukasenka támogatásával” – mondta a Litvániába menekült Cihanouszkaja. „A mi oldalunkról nyitottak vagyunk a Moszkvával folytatandó párbeszéd előtt, külpolitikai célkitűzéseink pedig átláthatóak” – tette hozzá.

Kelet és Nyugat között

„Üdvözölnénk a párbeszédet az együttműködés lehetőségeiről Moszkvával Fehéroroszország szuverenitásának és nemzeti érdekeinek tiszteletben tartása mellett” – hangoztatta az ellenzéki Koordinációs Tanács képviselője. Kiemelte, hogy Fehéroroszországban nem az ország geopolitkai irányultsága ellen tüntetnek.

„Jó viszonyt szeretnénk a Kelettel és a Nyugattal is, kiszélesíteni kapcsolatainkat a környező országokkal” – hangsúlyozta Cihanouszkaja.

Az ellenzék szerint nem lehet Lukasenka ígéreteiben bízni

Beszélt arról is, hogy nem lehet megbízni Lukasenka új választásokkal és alkotmányreformmal kapcsolatos kijelentéseiben, szerinte a hivatalban lévő elnök ezzel mindössze időt próbál nyerni és össznemzeti párbeszéd látszatát akarja kelteni. „Nem hiszem, hogy Lukasenka önként lemondana” - hangoztatta.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta van belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 26 éve irányító, 66 éves Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával.

Az azóta tartó hétvégi tüntetéseken többször százezren is részt vettek, ami rekordnak számít az 1991 óta független volt szovjet tagköztársaságban.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2020. december 07. 19:47
Amikor Putyint egy 3%-os belorusz ellenzéki "felszólítja"... az amolyan szájbablankás merészség. Ha nincs szerencséje, komolyan veszi a cár...
Krupp Skya
2020. december 07. 19:42
Kádár is ugyan ezt mondta kész együtt működni a szovjetekkel csak Nagy Imre nélkül ezért kötötték fel oly gyorsan Imrust.
békalepcse
2020. december 07. 19:41
Ennek a demokrata ribinek egyáltalán nem számit a választás... Pont mint karigeri, aki jó előre felszólította a köztársasági elnököt, ki ne merje nevezni a .... Na ez is pont így demokrata, nem igazán érdekli az emberek véleménye, neki küldetése van.
nyugalom
2020. december 07. 19:28
Ki ez, kinek a neveben? Miert?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!