Örményország 121 települést ad át Azerbajdzsánnak

2020. november 23. 16:53

Mindkét fél átjárást biztosít a másik számára.

2020. november 23. 16:53

Az örmény kormány hétfőn nyilvánosságra hozta annak a 121 településnek a listáját, amelyet az el nem ismert hegyi-karabahi örmény vezetéssel egyetértésben átad Azerbajdzsánnak. A települések feletti ellenőrzést az örmények részben a legutóbbi fegyveres konfliktusban veszítették el, másokat viszont harc nélkül kényszerülnek átengedni Azerbajdzsánnak a november 10-én megkötött tűzszüneti egyezmény értelmében.

Azerbajdzsán, illetve az Örményország által támogatott hegyi-karabahi örmény fegyveres erők között szeptember 28-én újult ki a konfliktus a vitatott hovatartozású, többségében örmények lakta Hegyi-Karabahban. Oroszország, Azerbajdzsán és Örményország november 10-re virradóra állapodott meg a harcok lezárásáról. A tűzszüneti egyezmény értelmében Moszkva mintegy kétezer békefenntartót vezényelt Hegyi-Karabahba.

Az azeri hadsereg jelentős területeket foglalt vissza az enklávé déli részén. A megállapodás szerint megtarthatja őket, sőt folyosót nyithat örmény területen át az Azerbajdzsánhoz tartozó, de területileg tőle elkülönült nahicseváni exklávéhoz. Ugyanakkor a tűzszüneti megállapodás Örményországnak is biztosít egy folyosót Hegyi-Karabah felé.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Ilham Aliyev azeri elnökkel tartott szombati találkozóján sürgette a Hegyi-Karabahban élő különböző vallások és etnikumok békés együttélési feltételeinek megteremtését, véget vetve a visszatérő súlyos konfliktusoknak a keresztény örmények és a muszlim azeriek között.

(MTI)

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
benedek77
2020. november 24. 08:06
Orbán likes this...
Gregorius
2020. november 23. 20:30
Az egy zűrös hely. Hegyi-Karabah egy nemzetközileg nem elismert Köztársaság. De facto Örményországhoz tartozik, akik fegyverrel szerezték meg, amíg de jure Azerbajdzsánhoz. Ezért nem védték meg az oroszok, hiszen jogilag nem Örményország része. Ráadásul mellette fekszik az azeriekhez tartozó Nahicsevan terület, amit idáig az azeriek csak Iránon keresztül tudtak megközelíteni. Most mindkét fél megkapta a maga átjáróját, reméljük megnyugszanak.
egyvilág
2020. november 23. 19:46
Egy alapos kis összefoglaló a háborúról, arról, hogy a politikai konfliktusok kapcsán hogyan manipulálják a népet, és hogy mit lehet tenni egy békésebb világért: https://egyvilag.hu/temakep/077.shtml
Vakfolt
2020. november 23. 19:43
Ha valamiről, ezért a szemétségről sztálin jóska óta az oroszok tehetnek. Értem a geostratégiai szempontjaikat, de akkor is a jó kurva anyjukat. Ez ugyanaz mint mi és Erdély.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!