Megőrzi Nürnberg a nácik épületeit

2020. november 13. 08:47

A területet parkká alakítják, ahol majd táblák ismertetik az egyes épületek történetét és jelentőségét.

2020. november 13. 08:47
null

Nürnberg városa a hírhedt náci párt gyűlési területeinek megőrzése mellett döntött, miután évtizedekig vita folytatta a helyszín megőrzésével kapcsolatban – hozta le az Euronews. A jelenleg már omladozó gyülekezőhelyet Hitler főépítésze, Albert Speer tervezte, és magában foglalja a hatalmas Zeppelin-lelátót, ahol 1933 és 1938 között Hitler rasszista tirádákat tartott félmillió párthű embernek, a szeptemberi nagygyűlések alkalmával.

Itt kezdődött minden: a pusztítás, a kirekesztés és végül a holokauszt, amelyben a nácik hatmillió európai zsidót mészároltak le” – mondta Julia Lehner, a város kulturális főtisztviselője az AFP-nek.

Két évtizedes vita után, a nürnbergi per 75. évfordulója alkalmából a város helyreállítja a helyszínt. A soha be nem fejezett klasszikus kongresszusi terem a második legnagyobb náci kori épület, amely még mindig áll, a balti-tengeri Prora rekreációs komplexum után. A város, Bajorország és a szövetségi kormány együttesen 85 millió eurót szán az épületek további szerkezeti eróziójának megakadályozására.

A területet parkká alakítják, ahol majd táblák ismertetik az egyes épületek történetét és jelentőségét. A lelátóval szemben lévő hófehér kövekkel díszített Zeppelin-mezőt korábban hosszú ideig sportpályaként használták az amerikai katonák, később pedig Bob Dylan-koncertet is tartottak itt. 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2020. november 13. 16:13
Merkel-Ursula lesz a lakója.
Box Hill
2020. november 13. 11:35
Még szükségük lehet rá, ha ez így megy tovább.
józan paraszti ész
2020. november 13. 10:45
Még szükségük lesz rájuk.
elfújta az ellenszél
2020. november 13. 10:29
Prora jó helyen van, csak rohadt hideg a tenger még nyár közepén is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!