Orosz kémfőnök: Az orosz novicsokkészleteket megsemmisítették

2020. szeptember 15. 13:35

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat igazgatója szerint az orosz orvosok Omszkban alaposan kivizsgálták Navalnijt, aki úgy repült el Oroszországból, hogy nem volt méreg a szervezetében.

2020. szeptember 15. 13:35

Oroszország egész novicsokkészletét a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) eljárásainak megfelelően és dokumentáltan megsemmisítették – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója újságíróknak kedden Moszkvában. „Ezért azt mondani, hogy Oroszország területén gyártanak még harci méreganyagokat, vagy hogy régi készleteket tárolnak belőlük, természetesen dezinformáció" – fogalmazott. Nariskin megismételte, hogy az orosz orvosok Omszkban alaposan, a legkorszerűbb eszközökkel vizsgálták meg Navalnijt, aki úgy repült el Oroszországból, hogy nem volt méreg a szervezetében.

„Tény, hogy Alekszej Navalnij szervezetében abban a pillanatban, amikor felszállt Oroszország területéről, mérgező anyagok nem voltak. Ezzel kapcsolatban természetesen sok kérdésünk van a német félhez” – mondta. Emlékeztetett rá, hogy az orosz főügyészség két alkalommal is (augusztus 27-én és szeptember 14-én) adatigényléssel fordult a német hatóságokhoz a Navalnij-ügyben.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy a Navalnij-ügy az Egyesült Államok vezette nyugati országok „provokációja”, amely újabb, Oroszország fejlődésének feltartóztatását célzó szankciók ürügyévé válhat. Álláspontja szerint a Szkripal-ügy – Szergej Szkripal átállt orosz katonai hírszerzőezredes és lánya 2018-ban, Angliában történt megmérgezése – hasonlóképpen provokáció volt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Navalnij-ügy a fehérorosz események csúcspontján történt, megítélése szerint azért, mert a Nyugatnak fontos volt távol tartani Oroszországot a szomszédjától, miközben ő maga ugyanúgy beavatkozik az ottani belügyekbe, mint Ukrajnában tette.

„Ez nem fog nekik sikerülni" – szögezte le Vologyin.

(MTI)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2020. szeptember 16. 07:05
azt termeszetesen nem hiszem hogy nincs raktaron belole. az viszont teljesseggel logikus hogy mielott kiengedtek alaposan megneztek mi a helyzet.
szürkeSzarvas
2020. szeptember 15. 15:33
Navalnij az orosz Retkes Attila. Ki akarná megmérgezni? No de áldozatnak láttatni-az már igen kóser lenne! :)
peter.jordanson
2020. szeptember 15. 15:16
Litvinyenko gyilkosa, Lugovoj elvtárs is csak véletlenül húzott maga után polóniumcsíkot, sőt, ott se volt, a KGB meg ilyet amúgy sem tesz, ezért Oroszországnak sincs ezekhez biztosan semmi köze. Hogyanismár!
Anonymtalan
2020. szeptember 15. 14:50
Ez megmagyarázná miért nem sikerül ezzel valami rendesmérgezést összehozni: nincs elég hozzá "raktáron".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!