Több tucatnyi tüntetőt vettek őrizetbe Minszkben

2020. szeptember 08. 22:10

Összetűzés kezdődött a rendőrök és a tüntetők – többségükben nők – között.

2020. szeptember 08. 22:10
null

Összetűzés kezdődött a rendőrök és a tüntetők – többségükben nők – között, akik megpróbáltak eltorlaszolni egy utat, hogy megakadályozzák a rendőrök előrenyomulását. Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető az őrizetbe vett Marija Kalesznyikava ellenzéki aktivista szabadon bocsátását követelte kedden. Marija Kalesznyikavát, Viktar Babarika volt elnökjelölt-aspiráns kampányfőnökét, a tüntetések egyik fő szervezőjét fehérorosz médiajelentések szerint hétfőn elrabolták, majd kedden az ukrán-fehérorosz határon őrizetbe vették.

Cihanouszkaja nemzetközi nyomást szorgalmazott, hogy rákényszerítsék Lukasenkát a tárgyalásra

„Remélem, hogy rövidesen elengedik, mert a hatóságok újabb hibát követnének el, ha minden ok nélkül bebörtönöznék” – mondta a Reuters brit hírügynökségnek a Vilniusba menekült politikus, aki a hivatalos végeredmény szerint a második helyen végzett az elnökválasztáson a hatodik mandátumért induló Aljakszandr Lukasenka mögött.

Ukrajna szerint a fehérorosz hatóságok erőszakkal akarták kiutasítani Kalesznyikavát, aki összetépte az útlevelét a határon. Fehérorosz határőrök szerint őrizetben van, de azt nem közölték, hol tartják fogva. Cihanouszkaja azt mondta, hogy Kalesznyikava közölte vele: attól tart, hogy őrizetbe veszik, egy táskába meleg ruhát és váltás fehérneműt csomagolt arra az esetre, ha börtönbe kerül.

„Csak a fehérorosz nép dönthet arról, hogyan akar élni az országunkban”

Cihanouszkaja nemzetközi nyomást szorgalmazott, hogy rákényszerítsék Lukasenkát a tárgyalásra. Litvánia, Lettország és Észtország már szankciókkal sújtott 30 fehérorosz vezetőt, közöttük az elnököt.

Litvánia hétfőn aggodalmát fejezte ki, hogy az Oroszországgal való mélyebb integrációra vonatkozó szerződés aláírása Fehéroroszország függetlenségét kockáztatná. Cihanouszkaja szerint egy ilyen megállapodás törvénytelen lenne. „Ez a fehéroroszok országa, és meg akarjuk őrizni a függetlenségünket” – mondta. „Felszólítom a vezetőket: emlékezzenek vissza, hogy csak a fehérorosz nép dönthet arról, hogyan akar élni az országunkban”.

Franciaország a lehető leghatározottabban elítélte kedden az „önkényes őrizetbe vételeket” és az ellenzék több tagjának „kitoloncolását”, egyben sürgette, hogy tisztázzák Kalesznyikava ügyét – közölte a külügyminisztérium szóvivője.

(MTI)

Címlapképen: Marija Kalesznyikavát, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács tagját támogató nőket vesznek őrizetbe rendőrök Minszkben 2020. szeptember 8-án. Fotó: MTI/EPA/str

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2020. szeptember 11. 12:50
Érdekelne, a haladó bordó példája nyomán vajon a minszki tüntetők akarnak-e karácsonyfát állítani? https://mandiner.hu/cikk/20200911_bordeaux_polgarmestere_szamuzi_a_karacsonyfat_a_varos_fotererol Szeretném, ha nyilatkoznának ebben a kérdésben.
ilkaildiko
2020. szeptember 10. 16:58
Hülye balf_sz picsák birkóznak jóképű kigyúrt katonákkal. Hol is láttam ilyen jeleneteket? Csak nem p-film válogatásra mentek ezek? https://www.youtube.com/watch?v=vDO6IxYEl28
Magyarok Pásztora
2020. szeptember 09. 14:01
Minek mentek oda?
peter.jordanson
2020. szeptember 09. 08:41
Ezeknek a nőknek már nem jó a túlélt leninista őskomcsiság, nekik gender-újkomcsiság kell. Persze egyik szarabb, mint a másik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!